latinica  ћирилица
09/11/2018 |  11:44 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Расписани конкурси за студентске стипендије

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Фонд "Др Милан Јелић" расписали су конкурсе за додјелу студентских стипендија на првом, другом и трећем циклусу студија за академску 2018./2019. годину.

Начелник Одјељења за студентски и ученички стандард у Министарству просвјете и културе Српске Јована Симић рекла је да је Министарство данас расписало конкурс и да ће студентима који студирају у Републици бити додијељено 1.000 стипендија, а онима који студирају у иностранству 70.

"У категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса биће додијељено 657 стипендија, а у категорији осталих 309, студентима са инвалидитетом 15, а студентима првог циклуса студија са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама 19 стипендија", прецизирала је Симићева.

Она је појаснила да је мјесечни износ стипендије 200 КМ. "За стипендирање студената у иностранству у буџету је предвиђено 191.000 КМ и стипендија се исплаћује једнократно", додала је Симићева и истакла да је конкурс отворен наредних 20 дана.

Симићева је подсјетила да је и у прошлој академској години додијељено 1.000 стипендија студентима у Српској за шта је у буџету предвиђено 1.970.000 КМ, додавши да ће до краја године све бити исплаћене.

Вршилац дужности директора Фонда "Др Милан Јелић" при Министарству науке и технологије Српске Јелена Станковић рекла је да ће студентима првог циклуса студија на универзитетима у Српској и БиХ бити додијељено 75 стипендија и то 16 студентима техничких наука, 14 природних, 12 медицинских и здравствених, 12 пољопривредних, 10 друштвених, шест хуманистичких и пет студентима умјетности.

"Број стипендија који се додјељује студентима првог циклуса студија на високошколским установана у иностранству, као и ранг-листе биће утврђене на бази расположивог стипендијског фонда за студенте на високошколским установама у иностранству за академску 2018/2019. годину. Предност се даје студентима који студирају на престижним универзитетима у иностранству", каже Станковићева.

Према њеним ријечима, стипендије редовним студентима првог циклуса на универзитетима у Српској и БиХ у академској 2018/2019. години износе 400 КМ, док је мјесечни износ за оне који студирају у Македонији, Словенији, Србији, Хрватској или Црној Гори 500 КМ, а 800 КМ за студенте у иностранству.

"Критеријуми за бодовање пријава за студенте првог циклуса студија су просјечна оцјена студента, година студија, положени испити из претходне академске године, ранг високошколске установе и остварени резултати у науци, умјетности и иноваторству", истакла је Станковићева.

Она је, говорећи о додјели стипендија студентима другог и трећег циклуса студија, навела да је ове године повећан број стипендија, те ће бити додијељено 12 стипендија студентима другог циклуса у износу од 5.000 КМ, а седам стипендија студентима трећег циклуса у износу од 10.000 КМ.

"Критеријуми за бодовање пријава су просјечна оцјена студента са претходног циклуса студија, ранг високошколске установе и остварени резултати у науци, умјетности и иноваторству", додала је Станковићева.

Она је додала да је конкурс отворен 30 дана и да су пријаве доступне на страници Фонда и Министарства.

Станковићева је подсјетила да је до сада Фонд додијелио 2.052 стипендије у укупном износу од 9.995.500 КМ.

Извор: СРНА/РТРС