latinica  ћирилица
09/11/2018 |  11:48 ⇒ 12:02 | Аутор: Блиц

Убијен још један саудијски новинар, указивао на лош рад краљевске владе

Још један новинар и дисидент мучен је и убијен у затвору у Саудијској Арабији, мјесец дана након убиства Џамала Кашогија у конзулату краљевства у Истанбулу.
Турки бин Абдул Азиз ал-Јасер - Фото: Тwitter
Турки бин Абдул Азиз ал-ЈасерФото: Тwitter

Турки бин Абдул Азиз ал Џасер убијен је у суботу. Групе за људска права кажу да саудијска влада вјерује да је он у тајности водио налог на Твитеру с корисничким именом “Kashkool“, на којем су изношена кршења људских права од стране владе.

Новинара су разоткрили саудијски шпијуни у Твитеровом штабу у Дубаију и ухапшен је у марту, наводи сајт Thenewkhalij.news. Шпијунски прстен наводно води Сауд ал Кахтани, “крупни савјетник“ крунског принца Мохамеда бин Салмана, који је смијењен након кризе због убиства Кашогија.

Случај Кашоги

Турски медији тврдили су јуче да је особље саудијског конзулата у Истанбулу покушало да демонтира безбједносне камере како би заташкали злочин над Кашогијем. Радници су покушали да ишчупају камеру у објекту 2. октобра, дана кад је Кашоги ушао у конзулат и на лицу мјеста био убијен. Такође се наводи да су се неколико дана касније “позабавили“ видео-системом у стражарској кућици полицијског обезбјеђења ван комплекса.

Чланови особља конзулата приступили су полицијском безбједносном видео систему у 1.00 ујутро 6. октобра, пише турски провладин лист “Сабах“ и наводи да је иста особа прошла кроз дигиталну браву и ушла у систем да блокира приступ снимцима на којима се виде дешавања на улазу у конзулат, укључујући тренутак кад је Кашоги ушао унутра.

Међутим, “Ал Џазира“ извјештава да је полиција већ дешифрирала кодове и приступила систему прије него што се то наводно догодило.