latinica  ћирилица
09/11/2018 |  12:14 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Требиње: Одржана презентација руских студијских програма

У Културном центру у Требињу одржана је презентација руских студијских програма Државног пољопривредног универзитета "Император Петар Први" из Вороњежа за основне, мастер и докторске студије. Представници и студенти са вороњешког Универзитета говорили су о условима за пријављивање студената из Републике Српске, као и о студијским програмима.

Студент Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Немања Жарковић на вороњешком Универзитету боравио је један семестар кроз програм размјене студената.

Прилику да знање усавршава у Вороњежу добио је, каже, као студент Универзитета у Источном Сарајеву, са којим руски Универзитет има потписане уговоре о сарадњи.

"Што се тиче размјене студената на Вороњешком факултету, искуства су прелијепа, препоручујем свима да оду тамо јер је то искуство које се не заборавља. Изванредно вас прихвате. И професори и студенти, увијек су ту да помогну – а предавања су заиста квалитетна и на високом нивоу", каже студент Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Немања Жарковић.

На руском универзитету "Император Петар Први" на једносеместарском студирању учествовало је 13 студената из Српске, док је у љетњој школи било више од 100.

"За студенте из Републике Српске Русија је омогућила финансирање студија из буџета. За почетак, за студенте који не знају руски језик, постоји могућност да га годину дана усавршавају на нашем универзитету. Сви студенти имају услове на високом нивоу – и за живот и за учење: студентски дом, спортски центар и све друге садржаје потребне за студентски живот. Данас на нашем универзитету студира више од 500 студената из свих крајева свијета", рекао је доцент на Државном пољопривредном универзитету "Император Петар Први" из Вороњежа Игор Максимов.

У забавном дијелу програма наступио је ансамбл Државног пољопривредног универзитета "Чернозјемочка", који његује руски традиционални плес и пјесму.

"Историја нашег Ансамбла траје више од 50 година, чланови су само студенти и ми смо највећи лауреати, када је ријеч о концертима", истакла је Ана Линкина, предсједник научно - истраживачког Савјета вороњешког Универзитета.

Требињци су имали прилику да у склопу презентације погледају и петоминутни филм о граду Вороњежу.