latinica  ћирилица
09/11/2018 |  12:25 ⇒ 12:44 | Аутор: Б92

АТП награде: Новак краљ повратка, Вајда тренер године

АТП је објавио традицоналне годишње награде, а према очекивању, неке од њих нашле су се у рукама првог играча свијета Новака Ђоковића и тренера Марјана Вајде.

Новак је награђен у категорији "повратак године", док је словачком стручњаку припало признање за најбољег тренера 2018.

"Српски тенисер је обезбиједио историјски повратак на мјесто број 1 на крају сезоне и постао је први тенисер ван Топ 20 који се попео на чело листе у току исте сезоне. Ђоковић је био 22. у јуну мјесецу пошто је почетком године оперисао лакат. Све се промијенило када је дошао на Вимблдон, остварио је серију од 31-2 освојивши пехаре у Лондону, на УС Опену и на мастерсима у Синсинатију и Шангају. Побједом у Синсинатију, остварио је Златни мастерс каријере, поставши први тенисер који је комплетирао свих девет мастерс титула. Са број 1 позицијама на крају 2011, 2012, 2014. и 2015. године, Ђоковић се придружио Џимију Конорсу и Роџеру Федереру као игра са највише челних позиција на крају езоне и испред њих је само Пит Сампрас који је шест пута био први на крају године", стоји у АТП-овом образложењу награде за Новака Ђоковића.

Ако се о Новаковој награди одлучивало гласањем свих играча, онда је у случају Марјана Вајде било битно то да су гласале његове колеге, тренери.

"Вајда и његов дугогодишњи ученик Новак Ђоковић обновили су сарадњу у априлу на Мастерсу у монте Карлу послије једногодишње паузе. Педесеттрогодишњи Словак је водио Ђоковића до прве позиције на АТП листи и гренд слем титула на Вимблдону и УС Опену, као и до мастерс титула у Синсинатију и Шангају. Вајда је некада као играч био 34. на свијету и освојио је неколико пехара у другој половини осамдесетих", пише у образложењу награде за Вајду.

Њих двојица ће наредне недјеље имати велику прилику да сјајну годину заокруже на најбољи начин, освајањем пехара на АТП тур финалу у лондонској "О2 Арени".

Новак такмичење започиње у понедјељак сусретом са Џоном Изнером.