latinica  ћирилица
09/11/2018 |  12:28 | Аутор: СРНА

Лавров: Америка притиска Приштину да формира сопствену војску

Напори Европске уније, када је ријеч о посредовању између Београда и Приштине, пропали су, а о томе свједоче и планови самопроглашеног Косова да формира сопствене оружане снаге, на шта их притискају САД, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: ТАНЈУГ
Сергеј ЛавровФото: ТАНЈУГ

"Очигледно је да су напори ЕУ пропали јер је Приштина одбила да реализује све договоре који су до сада постигнути", рекао је Лавров након састанка са министром иностраних послова и међународне сарадње Уније Комора Суефом Мухамедом ел Амином.

Лавров је прецизирао да се ту прије свега мисли на формирање заједнице српских општина, пренио је "Спутњик".

"Настојање Приштине да формира сопствену војску представља најгрубље кршење Резолуције 1244 Савјета безбједности УН. Осим тога, Приштину на то притискају споља, а прије свега из САД", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије истакао је да Русија поздравља одлуку Уније Комора да повуче признање независности такозване државе Косово.

"Ми, наравно, поздрављамо ту одлуку. Русија ће и убудуће наставити да се придржава тих одлука које је донио Савјет безбједности, а прије свега мислим на Резолуцију 1244 која налаже да је Косово /и Метохија/ дио Србије. Сви кораци морају да се предузимају у складу са том резолуцијом", рекао је Лавров.