latinica  ћирилица
09/11/2018 |  14:21 | Аутор: СРНА

Меркел: Морално смо дужни да осудимо антисемитизам

Њемачка има моралну дужност да се бори против растућег антисемитизма, рекла је данас канцелар Ангела Меркел у говору који је одржала у једној синагоги у Берлину поводом обиљежавања 80 година од напада нациста на Јевреје.

Меркелова је рекла јеверејским лидерима да насиље над Јеврејима, које се приписује ултрадесничарским милитантима или муслиманима, тренутно расте у Њемачкој, осамдесет година послије "Кристалне ноћи".

"Јеврејски живот поново буја у Њемачкој као неочекивани дар свима нама послије Шое", рекла је она користећи јеврејски израз за Холокауст.

Меркелова је додала да, истовремено, у Њемачкој постоји "забрињавајући антисемитизам који угрожава јеврејски живот" у овој земљи, пренио је АП.

Њемачка и Аустрија данас се сјећају догађаја из ноћи 9. новембра 1938. године, када су у таласу насиља убијани Јевреји, а њихова имовина пљачкана и уништавана.

Назив "Кристална ноћ" потиче од стакла које је остало расуто по улицама испред синагога, јеврејских радњи и домова.

Непосредно прије говора Меркелове, апелациони суд у Берлину поништио је полицијску забрану марша ултрадесничара у главном граду, који је планиран за данас.

Суд у образложењу наводи да је уставно право на слободу изражавања и окупљања непорециво.

Љевичарске групе најавиле су да ће одржати контрадемонстрације.