latinica  ћирилица
09/11/2018 |  14:27 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Размотрити могућност отварања службе националне безбједности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је након састанка Координационог тијела за праћење илегалних миграната преко територије Републике Српске да су мигранти постали велики проблем, који неће сам од себе нестати и да се треба размотрити могућност отварања службе националне безбједности.
Додик и Цвијановић - Фото: РТРС
Додик и ЦвијановићФото: РТРС

Он је навео да политика из Сарајева није била у корист Српској.

"Потребне су измјене закона, као и нова овлаштења полицији, који се баве питањима миграната", рекао је предсједник Српске.

Додик тражи да органи надлежни за смјештај миграната, не дају никоме азил, док се политика приступа том проблему не промијени.

"Дугорочно, није добро ни по БиХ формирање кампова на територији Федерације", додао је Додик.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је изјавила да нема спремности нити капацитета да се смјештају мигранти у Републику Српску, чиме је потврђен ранији став Владе.

Подсјетила је да је одређен број припадника МУП-а Српске већ стављен на располагање.

"Ми немамо поузданих података о броју миграната, немамо ни услова за њихов смјештај. За ово питање потребна су и законска рјешења. БиХ ће морати да пооштри начин добијања азила, уколико жели да постане иоле нормална земља", поручила је премијерка Српске.

Састанку у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су и министар правде Антон Касиповић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш и директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.