latinica  ћирилица
09/11/2018 |  18:38 ⇒ 10/11/2018 | 12:06 | Аутор: РТРС

Координационо тијело за мигранте: Полицији дати додатна овлашћења

Републици Српској неопходна су нова законска рјешења, како би се додатно заштитила, закључак је састанка Координационог тијела за праћење илегалних миграната преко територије Републике Српске. Новим законским рјешењима или измјенама постојећих, потребно је дати нова овлашћења полицији, а у наредном периоду формирати и њен резервни састав. Предсједник Српске Милорад Додик каже да треба размислити и о формирању Службе националне безбједности.

Питање миграната веома је комплексно, а са бх. нивоа никада није било превентивних мјера. закључак је предсједника Српске, након састанка Координационог тијела. Додаје да се иза овога крије много политичких процеса, а да је један од циљева био да полиција Српске буде реформисана.

Нико у Српској, тврди Додик, не би требало да буде наиван, јер је ријеч о проблему који неће нестати. Зато најављује и конкретне потезе.

- У наредних неколико дана размислићу и о формирању службе националне безбједности јер Република Српска од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ нема користи. Од надлежних институција на нивоу БиХ тражићу да више никоме не дају азил, јер је у најави 20.000 захтјева за издавање азила мигрантима, који би, ако га добију, након три године могли постати грађани БиХ - рекао је Ддодик.

Предсједница Владе Српске, Жељка Цвијановић, каже да нема поузданих података о броју миграната. Наводи да је у кантонима Федерације БиХ у којима су мигранти, проузрокован низ здравствених и безбједносних проблема.

- ЕУ затвара своје границе и бојим се да би оваква политика значила да на простору БиХ треба задржати концентрацију миграната. Чињеница је и да граница БиХ није чувана на адекватан начин - наводи Цвијановићева.

Предсједник Српске каже да би кријумчарење људи требало би да буде предмет кривичног гоњена и најригорознијег осуђивања, у рангу убиства. Важно је, тврди, разговарати са земљама из којих долазе мигранти, односно са Србијом и Црном Гором покушати тражити много већу сарадњу и прекидање мигрантских рута.

- Одбили смо и концепт формирања кампова у земљама које су у додиру са ЕУ, јер то дугорочно није добро за БиХ. Потребно је успоставити ригорозну контролу границе и спријечити улазак миграната у БиХ - наглашава предсједник Српске.

На састанку су потврђени ранији ставови да Република Српска нема спремности ни капацитета за смјештај миграната, али да је неопходно омогућити хумани пролазак кроз Српску.

Истовремено, мигранти су проузроковали нову блокаду у Бихаћу. Њих 146 који су од синоћ били затворени у возу на жељезничкој станици у Бихаћу, током поподнева напустили су га и уз полицијско обезбјеђење, превезени до Сарајева.