latinica  ћирилица
13/11/2018 |  07:53 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Савјет министара о припремама одговора на додатна питања из Упитника

Савјет министара требало би данас да разматра информацију о тренутном стању припреме одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије, чији је предлагач Дирекција за европске интеграције БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На интернет страници Савјета министара наводи се да је на дневном реду сједнице и информација о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ.

Пред министрима ће бити и информација о рјешавању статуса агента и замјеника агента Савјета министара пред Европским судом за људска права у Стразбуру, као и приједлог одлуке о измјени и допуни одлуке о агенту Савјета министара пред Европским судом за људска права и Канцеларији агента чији је предлагач Министарство за људска права и избјеглице.

Министарство за људска права и избјеглице није још спровело одлуку Суда БиХ који је оцијенио нелегалним именовање агента и замјеника агента Савјета министара пред Европским судом за људска права, због чега је под знаком питања  легалитет заступања БиХ у тој правосудној институцији.

У Министарству нису жељели да коментаришу одлуку Суда БиХ који је поништио одлуку о именовању представника агента у Стразбуру Белме Скалоњић и њеног замјеника Сандре Малешић, јер је утврђено да нису испуњавале услове за ове позиције. 

Став  Министарство за људска права и избјеглице је  да судске одлуке не треба коментарисати, него досљедно спроводити.

Суд БиХ је 20. јуна донио пресуду у корист бившег заступника БиХ Фикрете Ибрахимовић, јер је утврдио да су комисија која је спроводила конкурс, а затим и Одбор за жалбе, повриједили поступак, а затим се оглушили о закључке Савјета министара из 2016. године када је наложено поништавање конкурса за именовање и обнову поступка.

У другом управном поступку 20. јула донесена је одлука о поништавању конкурсне процедуре и утврђена листа успјешних кандидата.

На једној од протеклих сједница Савјета министара информација министра за људска права и избјеглице Семихе Боровац о овом проблему није добила позитивно мишљење Министарства финансија и трезора БиХ,  које је тражило да буде расписан нови конкурс, а у међувремену да буду именовани вршиоци дужности на овим позцијама.

Према писању "Вечерњег листа", издање за БиХ, директор Агенције за државну службу Невен Акшамија, близак СДА, са министром за људска права и избјеглице БиХ Семихом Боровац поставио је Скалоњићеву на ту позицију, кршећи све процедуре, па чак и став Савјета министара.

На сједници Савјета министара биће ријечи и о Нацрту споразума о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија-БиХ за 2017. годину између Европске комисије, Владе Србије и БиХ, са Основама за покретање поступка за закључивање наведеног споразума.