latinica  ћирилица
13/11/2018 |  08:17 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Пале: Почиње Филмотека посвећена Милошу Форману

Пројекцијом филма "Љубави једне плавуше", на Палама ће данас почети тродневна Филмотека посвећена познатом режисеру Милошу Форману, коју организује Кинотека Републике Српске.
Милош Форман -
Милош Форман

За сриједу, 14. новембар, планирана је пројекција филма "Амадеус" из 1984. године, из периода када је Форман већ постао режисер свјетског реномеа, саопштено је из Кинотеке.

У четвртак, 15. новембра, биће приказан филм "Гојини духови" из 2006. године, Форманов посљедњи играни филм који се бави фиктивном ситуацијом у животу чувеног шпанског сликара Франциска Гоје. 

Филмотека ће почети у амфитеатру Економског факултета Пале у 19.00 часова. Улаз за све пројекције је слободан.

Јан Томаш Форман, познатији као Милош Форман, био је чехословачки и амерички филмски режисер, сценариста, глумац и професор. Рођен је у Чаславу 1932. године. Родитељи су му страдали у нацистичким концентрационим логорима током Другог свјетског рата.

Послије рата, као сироче, похађао је угледни Интернат краља Џорџа у Подебрадију у Чешкој, гдје се упознао са филмском и позоришном продукцијом.

Са 18 година студирао је сценарио на тада тек основаној, а данас чувеној Прашкој академији сценских умјетности. У родној Чешкој живио је до 1968. године.

За то вријеме снимио је три играна филма, од којих се "Љубави једне плавуше" из 1965. године сматра једним од најрепрезентативнијих дјела такозваног чешког новог таласа.

Након трећег играног филма "Гори, моја госпођице!" /1967/, емигрирао је у САД и тада је процвјетала његова међународна каријера.

Два пута је награђен Оскаром за режију, и то за филмове "Лет изнад кукавичијег гнијезда" /1975/ и "Амадеус" /1984/.

Добитник је готово свих најважнијих награда из области филма, укључујући "Златни глобус", "Бафту", признања у Берлину и Кану, те награде Европске филмске академије.

Милош Форман преминуо је 13. априла ове године у Конектикату, у САД, у 87. години.