latinica  ћирилица
13/11/2018 |  16:47 | Аутор: СРНА

Од почетка године пријављено 21.708 незаконитих миграната

Савјет министара примио је к знању информацију Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ, према којој је ове године до 8. новембра у БиХ пријављено 21.708 незаконитих миграната, а намјеру за подношење азила у овом периоду исказало је 20.497 лица, док је њих 1.316 поднијело захтјев за азил.
Сарајево - сједница Савјета министара - Фото: СРНА
Сарајево - сједница Савјета министараФото: СРНА

Највећи број миграната долази из Пакистана, њих 7.224, затим из Ирана 3.466, Сирије 2.616, Авганистана 2.613, Ирака 1.958 и Либије 764, саопштено из Савјета министара.

Према подацима Службе за послове са странцима, дневни прилив миграната у новембру је смањен у односу на октобар, тако да је од 31. октобра до 8. новембра Служби пријављено 926 незаконитих миграната.

Намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у овом периоду исказала су 872 лица, док је само једна особа поднијела захтјев за азил.

Приоритети БиХ и даље се односе на јачање капацитета Граничне полиције и Службе за послове са странцима, реализацију споразума о реадмисији и јачање реадмисијских капацитета у области азила, као и интензивирање борбе против кријумчарења миграната.

У наредном периоду биће обезбијеђено повећање смјештајних капацитета за мигранте на постојећим локацијама гдје бораве мигранти, и то у просторијама подузећа "Бира" у Бихаћу на укупно 1.200, те у бившој касарни "Ушивак" у Хаџићима на 800 мјеста.

На данашњој сједници Савјета министара усвојена је информација Министарства безбједности о приједлогу рјешења за обезбјеђивање континуиране заштите и помоћи странцима жртвама трговине људима у БиХ.

Средства ће бити обезбијеђена у буџету овог министарства на позицији текући грантови, а Савјет министара више неће доносити појединачне одлуке о издвајању ових средстава на годишњем нивоу.