latinica  ћирилица
14/11/2018 |  15:42 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Обиљежен дан Братуначке бригаде

У Братунцу је, први пут након рата, обиљежен дан Братуначке бригаде, која је формирана на данашњи дан 1992. године.
Братунац - обиљежен дан Братуначке бригаде - полагање цвијећа - Фото: СРНА
Братунац - обиљежен дан Братуначке бригаде - полагање цвијећаФото: СРНА

Тим поводом положено је цвијеће и одата почаст погинулим српским борцима и цивилима код Централног спомен-крста на братуначком гробљу.

Организатори овог обиљежавања су Организација старјешина Војске Републике Српске и Борачка организација Братунац, чије су делегације положиле цвијеће.

Цвијеће су положила и делегација општине, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице.

Предсједник Борачке организације из Братунца Небојша Лукић рекао је да је Братуначка лака пјешадијска бригада настала као нужна потреба за одбрану српског становништва од муслиманских снага из Сребренице које су до формирања ове бригаде 1992. године етнички очистиле подручје општине Сребреница и двије трећине братуначке општине.

"Након формирања Бригаде највећи дио братуначке и дио сребреничке општине је ослобођен и заустављена је напредовање муслиманских јединица и одбрањен Братунац", истакао је Лукић.

Он је прецизирао да је за Републику Српску и слободу српског народа животе дало 411 припадника ове бригаде, а да је у братуначкој општини страдало укупно 1.050 становника српске националности, од којих 639 цивила.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске из Братунца Драган Тришић подсјетио је да је приликом формирања бригада бројала 2.200 обвезника од којих је 411 погинуло, а 750 рањено.

"Циљ овог обиљежавања је да се присјетимо и одамо почаст погинулим саборцима, те да евоцирамо успомене и подсјетимо на ратни пут ове бригаде која је сачувала Братунац и српски народ у овом мјесту од уништења", рекао је Тришић.