latinica  ћирилица
14/11/2018 |  18:06 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Чубриловић смијењен с мјеста замјеника предсједника ДНС-а!

Предсједништво ДНС-а разријешило је Недељка Чубриловића функције замјеника предсједника странке. Захтјев за разрјешење поднио је предсједник Марко Павић, образложењем да је учествовао у смјенама ДНС-ових кадрова.

Оваква одлука за Градски одбор је неприхватљива. Траже да Павић поднесе оставку, и да је одговоран у проблеме у странци.

Сат времена прије сједнице Предсједништва, Чубриловић је изјавио да си његови односи са Марком Павићем добри, а онда – преокрет. Предсједништво ДНС-а разријешило је Недељка Чубриловића функције замјеника предсједника странке

"Предсједништво већином гласова је усвојило предлог и зато сам напустио сједницу, јер више нисам члан Предсједништва. До тога је довело неслагање предсједника ДНС-а Марка Павића с неким мојим ставовима и морам рећи оптужбе да сам учестовао у наводној смјени ДНС-ових кадрова", истакао је Чубриловић.

Сједницу је напустио и предсједник Регионалног одбора ДНС-а Дамир Ћопић, незадовољан одлуком о смјени Чубриловића. 

"То је човјек који је 22 године стварао странку. Немам намјеру да подржавам странку гдје су тајкуни и нећу више ту да учествујем", катргоричан је Ћопић.

РТРС незванично сазнаје да је предсједник ДНС-а Марко Павић разматрао план о избацивању Чубриловића из странке, како би спријечио његов останак на челу Народне скупштине и удовољио групацији придошлица у ДНС. Сазнајемо да иза свега стоје бизнисмени и појединци који су диктирали односе унутар странке, али и коалиције, те да је Павић попустио под тим притиском. За бањалучки Градски одбор Чубриловићева смјена је неприхватљива.

"Ако неко треба да оде то је Павић. Већ дуже вријеме долази до поремећених односа, јер Павић уважава одлуке људи који су ту мање од пола године. Ми желимо да се ДНС врати изворним принципима, гласачима и да не шаљемо пред изборе поруке које се не остварују. То је одговорност Павића, има заслуге за стварање странке, али мислим да је вријеме да оде с те позиције и да поднесе оставку", поручио је секретар бањалучког одбора ДНС-а Боран Босанчић

Марко Павић данас није давао изјаве. У саопштењу је кратко наведено да је Чубриловић већином гласова смијењен. Усвојен је извјештај о разговорима са СНСД-ом, у којем се наводи да је договорен наставак коалиције ДНС-СНСД-СП и заједнички наступ на свим нивоима власти, те да ће ДНС-у припасти мјесто предсједника Народне скупштине. ДНС подржава мандатара за састав нове Владе, а о расподјелама у Влади накнадно ће бити разговарано.

Данашњим дешавањима изненађен је и предсједник СНСД-а Милорад Додик. Поручује - Чубриловић није учествовао у смјенама ДНС-ових кадрова.

"Ја сам рекао да ће Чубриловић остати на месту предсједника НСРС и господину Павићу јуче. Мислим да је то коректно. Чубриловић је с нама сарађивао и нисмо имали проблема. Мислим да Чубриловић завријеђује пажњу и СНСД ће то питање размотрити у наредном времену”.

Истичући да је Чубриловићева смјена унутарстраначко питање, Додик је поручио да СНСД нема намјеру да чини било шта у вези с тим. Подсјећа да су на међустраначком састанку поновили да поједини људи, који су радили у ДНС-у, нису били у функцији коалиционих договора, те да не могу прихватити њихов капацитет у моделирању међусобних односа.