latinica  ћирилица
17/11/2018 |  18:18 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Поново протест у Бихаћу због миграната

Кризни штаб грађана Бихаћа вечерас је поново организовао протест да би указали на енорман број миграната који свакодневно стижу у овај град.

Ово је, поручују, једини начин да укажу на, до сада, нерјешив проблем, јер у претходном периоду њихове молбе за помоћ нико није чуо.

Да би указали с каквим се проблемима свакодневно суочавају, организатори су изнијели податак да су мигранти до данас починили 256 кривичних дјела. Затражили су да се проводи Закон о странцима, према којем се странци који угрожавају безбједност, јавни ред и мир и здравље становника, морају ставити под контролу, што подразумијева и ограничавање њиховог кретања.

Од бх. власти још једном су затражили да посвете пажњу проблемима са којима се грађани Бихаћа због мигрантске кризе сусрећу.

"Не желимо мигранте у граду", поново се чуло улицама Бихаћа. Окупљени Бишћани поручили су властима у Сарајеву да мигранте под хитно измјесте из центра града. Безбједност им је, кажу, угрожена и страхују да би ситуација могла додатно да се закомпликује.

Спавање по парковима, напади на грађане Бихаћа - слика је већ виђена. Према подацима МУП-а Унско-санског кантона, мигранти су до сада одговорни за више од 250 кривичних дјела.

- Увијек сам тврдио да је Бихаћ, прије доласка миграната, био најсигурнији град у Европи. Никада се у Бихаћу није дешавало то што сада раде мигранти - истиче Сеј Рамић, један од организатора протеста.

Мигранти се градом слободно крећу, углавном у групама. Због тога организатори протеста од надлежних траже да им се ограничи и кретање, како се овакве и сличне ствари не би дешавале.

- Да будемо јасни, ми не протестујемо против миграната, већ против власти која ништа не ради како би удовољила нашим захтјевима и проблем миграната ријешила у Бихаћу - наглашава Сенад Заначић, члан иницијативног одбора "Стоп мигрантима у центру града Бихаћа".

Тачан број миграната у Бихаћу нико не зна. Подаци са којима располаже МУП Унско-санског кантона, показују да их је у протекла три мјесеца у овај дио БиХ стигло око 6.000.