latinica  ћирилица
25/11/2018 |  10:49 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Нема споразума о мигрантима између САД и Мексика

Нови мексички министар спољних послова Марсело Ебрард рекао је данас да разговори о начину рјешавања проблема са мигрантима који путују ка САД и даље трају, упркос извјештајима да је договор постигнут.
Марсело Ебрард (фото: Cuartoscuro) -
Марсело Ебрард (фото: Cuartoscuro)

Ебрард је негирао да је постигнут споразум којим је предвиђено да азиланти у Мексику чекају обраду њихових захтјева пред судовима у САД.

Његови коментари контрадикторни су поруци коју је на друштвеној мрежи "Твитер" објавио амерички предсједник Доналд Трамп.

Трамп је навео да мигранти неће моћи ући у САД све док не буду одобрени њихови захтјеви за азил.

"Мигрантима на јужном граничом прелазу неће бити дозвољен улаз у САД све док захтјеви појединачно не буду одобрени пред судом. Неће бити `ослобађања` у САД. Сви остају у Мексику", наводи Трамп.

Контрадикторна саопштења објављена су и након писања "Вашингтон поста" да су се мексички званичници сагласили да ће мигрантима дозволити останак у Мексику док траје процес обраде њихових захтјева у САД.

Међутим, Ебрард који на дужност шефа месккичке дипоматије долази 1. децембра када власт преузме администрација новог предсједника Андреса Мануела Лопез Обрадора каже да САД тек треба да пошаљу "одређен приједлог" о томе како рјешавати наведено питање.

Нови министар унутрашњих послова Олга Санчет Кобреро изјавила је да споразум није постигнут иако је "Вашингтон пост" цитирао да је то "краткорочно рјешење" за караван са мигрантима.

Више хиљада миграната, укључујући жене и дјецу, тренутно се налазе на америчко-мексичкој граници након што су прешли пут дужи од 4.000 километара из централне Америке. Они тврде да бјеже од кривичног гоњења, сиромаштва и насиља у матичним државама Хондурасу, Гватемали и Салвадору.