latinica  ћирилица
28/11/2018 |  19:16 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Мигранти све теже подносе хладноћу

Долазак хладног времена погоршао је хуманитарну ситуацију за мигранте у Унско-санском кантону. Упркос најавама, реновирање неусловног Ђачког дома у Бихаћу, још није завршено. Иако је овај кантон затворио врата мигрантима, они и даље проналазе начине да дођу до Бихаћа.

У Бихаћу ноћни минуси и снијег. Око 700 миграната у Ђачком дому нема гријање, а већина ни одговарајућу одјећу.

Ниске температуре могле би да погоршају безбједност, сматрају грађани Бихаћа. Истичу да би, у потрази за склоништем од хладноће, мигранти могли почети да проваљују у стамбене објекте, што се већ почело дешавати.

Црвени крст Бихаћа испоручује оброке за 1.800 миграната дневно, али процјењује да их има знатно више.

"Потребе миграната у овом моменту су велике. Значи, то је прво и посљедње, то је одјећа, обућа, хигијена, оно што је њима потребно свакодневно", каже Селам Миџић из Црвеног крста Бихаћа.

Услови за боравак миграната у кампу "Бира" су добри, кажу у Градској управи. Међутим, проблем је и даље Ђачки дом у Борићима, који још није адаптиран.

"Тај процес је почео прије неколико мјесеци, али због тендерских процедура, одабира извођача, а понајвише због чињенице да људи бораве унутра", наглашава шеф Кабинета градоначелника Бихаћа Един Морањкић.

Измјештање миграната из Ђачког дома у камп "Бира" је у току. Након реновирања Ђачког дома, та локација служиће искључиво за смјештај породица са дјецом.