latinica  ћирилица
30/11/2018 |  09:23 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Мигранти побјегли из мира и донијели немир

Половина нелегалних миграната, од 22.000, колико их је пријављено у БиХ од 1. јануара до 19. новембра, дошла је из држава које у протеклом периоду нису биле захваћене ратним дејствима, пише данашњи Глас Српске.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Према подацима Службе за послове са странцима, у посматраном периоду највише миграната, њих 7.428, у БиХ је дошло из Пакистана, који је у протеклом периоду био поштеђен ратних дешавања, док је из нафтом богатог Ирана стигло 3.529.

Иако је, с обзиром на све оно што се посљедњих мјесеци дешавало око Сирије, било логично очекивати да највећи број миграната буде из ове ратом захваћене и порушене земље, то није случај, већ је њих у БиХ регистровано 2.768, а из окупиране Либије 780.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Слободан Жупљанин каже да ови подаци најбоље илуструју да нису тачне и утемељене тврдње надлежних власти са нивоа БиХ да је ријеч о економским и ратом узрокованим миграцијама.

- Ако се погледа из којих земаља долази највише миграната и њихова структура, онда је више него јасно да ту нешто не штима, те да се један број миграната може довести у везу са тероризмом или радикалним исламистичким организацијама - рекао је Жупљанин.

Он је додао да сви подаци указују на то да је ријеч о диригованим процесима због чега би надлежне агенције из БиХ требало да "под лупу" ставе сваки улазак, а посебно оних лица која долазе из "непроблематичних" земаља.

Стручњак за безбједност Драгомир Јовичић сматра да подаци Службе за послове са странцима нису тачни и да је у БиХ ушао много већи број миграната, више од 30.000, од којих је десет одсто безбједносно интересантно због евентуалних веза са тероризмом.

Он сматра да је ријеч о ширем глобалном пројекту, а који за крајњи циљ има исламизацију Европе.