latinica  ћирилица
01/12/2018 |  11:47 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Линта: Пресуда - још једно ругање српским жртвама

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да ослобађајућа пресуда бившем команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу за ратне злочине над Србима у Сребреници представља још једно ругање српским жртвама и да циљ правосуђа БиХ није кажњавање бошњачких ратних злочинаца.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Пресуда Орићу представља још једно ругање српским жртвама, јер је одавно познато да само убијање Срба није кажњиво. Очигледно је да циљ правосуђа БиХ није кажњавање бошњачких ратних злочинаца и да због тога Срби не могу у Сарајеву да очекују никакву правду", рекао је Линта.

Он је оцијенио да је ријеч о дубоко неправедној, политичкој и очекиваној одлуци правосуђа БиХ чији је циљ, како је навео, да ослобађа команданте бошњачких снага који су наредили или лично починили ратне злочине над српским ратним заробљеницима и цивилима.

Линта је напоменуо да је од јануара 2016. године, када је пред Судом БиХ почело суђење Орићу, било потпуно јасно да је ријеч о најобичнијој фарси.

"Добро је познато да су вршени незапамћени притисци на свједоке и да је Орићу који је оптужен за најтеже злочине суд дозволио да се потпуно слободно креће и утиче на свједоке. Поред тога, посебно је срамотна чињеница да оптужницом нису били обухваћени сви злочини које су Орић и његови саборци починили у десетинама српских села око Сребренице и шире у средњем Подрињу", истакао је Линта.

Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против Орића само за три убиства иако постоје документи да је био одговоран за све акције у рату на подручју Сребренице.

Линта сматра срамотним и то да је српско Тужилаштво за ратне злочине на челу са некадашњим тужиоцем Владимиром Вукчевићем водило истрагу против Орића само за три убиства, а не за ратне злочине који су почињени над Србима на подручју читаве општине Сребреница и шире у средњем Подрињу.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је јуче ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.