latinica  ћирилица
01/12/2018 |  14:00 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Требиње: 26 година од формирања Специјалне бригаде полиције

У Требињу је данас обиљежено 26 година од формирања Трећег одреда Специјалне полиције Републике Српске, која је у протеклом рату дала немјерљив допринос стварању Републике Српске.

Са овог скупа је поручено да треба чувати тековине онога што је створено прије 26 године и сјећати се жртава које су животе уградиле у темеље Српске и Министарства унутрашњих послова /МУП/.

Предсједник Удружења ветерана Трећег одреда специјалне бригаде полиције Дејан Бодирога рекао је да је 12 припадника бригаде погинуло, а да је велики број припадника рањен једном или више пута.

"Од стотину чланова на крају је остало тридесетак који нису рањени", истакао је Бодирога.

Према његовим ријечима, бригаду су чинили углавном млади момци, који су и изнијели највећи терет у протеклом рату.

Бодирога је напоменуо да је данас одржана и Скупштина ове бригаде, која је поднијела захтјев Борачкој организацији Републике Српске за колективно учлањење.

Командант Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске Горан Балабан рекао је да је ова јединица прошла трновит пут, од Требиња до Новог Града.

"Зато и Специјална антитерористичка јединица данас има дужност да настави истим путем као што је било 1992. године. Зато смо ми гарант очувања мира у Републици Српској, јединог што има и за шта смо се борили", рекао је Балабан.

Пава Граховац, мајка погинулог борца Бранислава, захвална је што породице нису заборављене.

"Сваке године желим да дођем да видим барем саборце свог сина. Он као доктор прошао је сва ратишта од Буне до Горажда. Иако повријеђен поново је отишао на ратиште. На крају је изгубио живот на Борцима", испричала је Пава Граховац.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, који је био спријечен да дође, честитао је годишњицу Трећем одреду специјалне бригаде полиције, истакао да му је част што је имао прилику да дио ратног пута проведе са члановима овог одреда.

Он је поручио да је овај одред борбом у протеклом рату и жртвом коју су поднијели дао немјерљив допринос у стварању Републике Српске.

Парастос погинулим и умрлим припадницима служен је у Цркви Светог цара Лазара.

На споменик погинулим припадницима полиције у одбрамбено-отаџбинском рату цвијеће су положиле делегације града Требиња, Полицијске управе Требиње, Специјалне антитеростичке јединице МУП-а Републике Српске, борачких организација херцеговачких општина, Удружење дјеце погинулих бораца "Насљеђе", делегација Централног одреда Специјалне бригаде, као и делегације свих одреда ове бригаде.