latinica  ћирилица
01/12/2018 |  17:32 | Аутор: СРНА

Вучић: "Златни лав" доказ постојања тихе већине у Србији и региону која хоће мир

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да је међународна награда "Златни лав" за мир за 2018. годину, која му је ове године додијељена, доказ да у Србији и у цијелом региону постоји тиха, безимена већина која хоће мир и жели да послије вијекова смрти наступи нова ера.
Александар Вучић (Фото: predsednik.rs) -
Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

"Зато ова награда и иде њима, непознатима, тихим и добрим људима у Србији, који су ме обавезали да тражим мир, подржали ме у томе, дали ми снагу и обавезали ме да то радим тако да они, на крају, буду награђени", истакао је Вучић у писму које је данас у Венецији прочитао амбасадор Србије Горан Алексић.

Вучић је поручио да додјела те награде неком долази са Балкана улива наду, те да заправо припада свим оним људима у Србији који су га обавезали да ради у интересу мира, преносе београдски медији.

Предсједник Србије није присуствовао свечаној церемонији у Венецији због ситуације на Косову и Метохији, односно кризе изазване мјерама Приштине. Међународну награду "Златни лав" у његово име преузео је амбасадор Алексић.

Комитет за додјелу награде одлучио је да амбасадор мира у свијету за 2018. буде предсједник Србије због, како је наведено у образложењу, "плодног доприноса, међународног домета, који карактерише Вучићев мандат", те његових "снажних напора у промоцији мира".

Бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини, који је присуствовао церемонији у Венецији, сматра да су напори које је Вучић уложио у нормализацију односа са Приштином, упрос, како истиче, "провокацијама и агресивном ставу неких сусједа" један од разлога што је "Златни лав" за мир отишао баш у његове руке.

Фратини је навео да је Вучић био способан да успостави личне и институционалне односе Србије са глобалним лидерима, али и да ојача односе са државама попут његове.

Награде "Златни лав" за мир и "Златни лав" за предузетништво главне су награде Међународног Гранд прија Венеције, као и проглашење Свјетског амбасадора мира, што је за ову годину кардинал Франческо Кокопалмерио.