latinica  ћирилица
01/12/2018 |  19:41 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Меркел: Одржати савјетодавне разговоре о спору Москве и Кијева

Њемачка, Француска, Украјина и Русија одржаће савјетодавне разговоре о спору између Москве и Кијева у Керчком мореузу, рекла је данас њемачки канцелар Ангела Меркел.
Ангела Меркел (Фото: Sputnik/Sergei Guneev) -
Ангела Меркел (Фото: Sputnik/Sergei Guneev)

Меркелова је од Русије затражила да допусти пролаз украјинским бродовима у Азовско море.

"Треба избјећи сваку ескалацију. Мора бити осигурана слобода бродског саобраћаја у Азовском мору", рекла је Меркелова након сусрета са руским предсједником Владимиром Путином на маргинама самита Г20 у Аргентини.

Она је позвала Москву да поштује споразум из 2003. године којим су одређени услови под којим украјински бродови могу да уђу у Азовско море и дођу до украјинских градова.

Меркелова је нагласила да се Москва, на сугестију Берлина, сагласила да разговоре о спору треба наставити на савјетодавном нивоу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је нешто раније да је Путин детаљно са Меркеловом разговарао о ситуацији код Крима и да је њемачки канцелар изразила жељу да помогне у рјешавању спора.

Украјина је јуче уложила жалбу против Русије пред Европским судом правде због инцидента у Керчком мореузу.

Русија одбија међународне позиве да ослободи три брода украјинске морнарице које су руске снаге заробиле недалеко од Крима током протеклог викенда.

Москва је оптужила 24 украјинска морнара да су илегално прешли руску границу.