latinica  ћирилица
02/12/2018 |  15:37 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

ЕУ пуца по шавовима због мигрантске кризе

Да ли Европа, када је у питању мигрантска криза, пуца по шавовима?

Одговор на ово питање могао би да буде познат након Међувладине конференције у Маракешу, на којој се очекује усвајање Глобалног плана за миграције Уједињених нација. Ипак, не охрабрују несугласице унутар Европске уније.

Владе Аустрије, земаља чланице Вишеградске групе, Словеније, Хрватске па и Бугарске, најавиле су да неће дати подрушку глобалном плану о мигрантима јер сматрају да би им били угрожени национални интереси.

- За оне који су потписали споразум, рјешење ће се свакако спроводити и спровести. Улога европске комисије у том случају јесте да настави да разговара са онима који нису потписали и да их убједи да се сви укључе јер смо ми унија, зовемо се унија, рекао је Николас Бизел, шеф Операције ЕУ у Србији.

До прије двије године Маракешка декларација била је извјесна јер су сагласност на Глобални план УН дали представници 192 државе, а једино је Америка имала другачије мишљење.

- Договорили се да ће направити два договора - један о избјеглицама, један о мигрантима. Након тога поједине земље почевши од Доналда Трампа су иступиле. Неке земље су иступиле, најприје САД,  а сада и неке земље из ЕУ. Видјећемо каква ће бити судбина тог глобалног споразума, рекала је Светлана Велимировић, замјеница комесара за избјеглице и миграције Србије.

Из Европе се све чешће може чути идеја да се унутар уније или ван ње направи центар за прихват миграната гдје би им била пружена заштита, али не и шанса за бољи живот. Тамо би били смјештени тражиоци азила који га никада неће добити или они којима је захтјев већ одбијен.

Незванично се, као сабирни центар помиње се Албанија, али и земље Западног Балкана. Када је ријеч о Србији , тренутно с мигрантима нема проблема, али у Мароко неће отпутовати ни премијерка Србије.

- Тренутно у Србији имамо око 3.600 миграната смјештено у 16 центара, пет центара за азил и 11 прихватних центара. То је број који је далеко испод наших капацитета, додала је Велимировићева.

За Даблински споразум, усвојен прије готово три деценије, чија правила налажу да су оне чланице ЕУ на чију су територију избјеглице прво крочиле надлежне за регистрацију тражилаца азила и одлучивање о њиховим захтјевима, сада се може рећи да је већ мртво слово на папиру.