latinica  ћирилица
02/12/2018 |  15:41 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

РиТЕ Гацко: Производња струје, угља и откривке у складу с плановима

Иако због неблаговремене припреме документације у Термоелектрани Гацко није урађен капитални ремонт, постројење неће бити заустављано до марта наредне године. Недавним, редовним ремонтом отклоњени су недостаци, па ће систему бити испоручене планиране количине струје. Производња струје, угља и откривке је у складу с плановима.

Посљедице на опреми котловског постројења, које су могле утицати на застој у раду Термоелектране због неурађеног капиталног ремонта, отклоњене су у августу.

Технички и временски рокови пролонгирани су до 20. марта наредне године, и капиталног ремонта.

"Планирано је да се ради турбина, генератор, расхладни торањ, то су три најбитније ствари које изискују 20 дана посла, остале изискују мање времена", каже Миодраг Шешлија, директор ЗП Рудник и Термоелектрана Гацко.

Шешлија је потврдио да ће капитални ремонт коштати 26 милиона КМ. До тада, рудари су обезбиједили довољне количине угља за несметан рад. Планирану производњу угља и скидање откривке, кажу, урадили су углавном сопственим снагама.

Још није надокнађен заостатак у скидању откривке из 2014. године, када је рад Термоелектране био доведен у питање.

"Тада, 2014. године угаљ смо имали само из кровинске зоне, то је угаљ ниже калоричне моћи, сада га вадимо и из централног поља", наглашава Петар Марковић, извршни директор за производњу угља и развој рудника.

Због одуговлачења поступака у Канцеларији за жалбе, значајније присуство екстерних извођача није било могуће.

Мијешањем угља из двије зоне, рекао је Марковић, избјегнута је блокада рада постројења.

"Претежно је рад везан за екстерне извођаче, односно за нереализацију јавне набавке рада екстерних извођача, а сопственом механизацијом смо премашили план производње угља", истиче Марковић.

Рјешење Канцеларије за жалбе, још се не назире. Тај, својеврсни покушај блокаде рада РиТЕ Гацко, избјегнут је.

Закључно са новембром, Термоелектрана је произвела 1.330 гигаватчасова струје, од 1.465 гигаватчасова ребалансом повећаног плана.