latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:28 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Ниске цијене и велики увоз гушe домаћу производњу товних свиња

Иако је вријеме свињокоља, продаја товних свиња иде тешко.

Понуда већа од потражње, а цијена испод рентабилности. Због прекомјерног увоза, који угрожава домаћу производњу, узгајивачи су у проблемима, јер бх институције нису реаговале сезонским мјерама заштите домаће производње.

Да би производња била исплатива цијена прасади требало би да буде 3 - 3,5 марке, а товљеника најмање од 2,80 до 3 марке, кажу узгајивачи.

Међутим, на сточној пијаци у Бијељини цијене су за пола марке ниже. Свиње у класи продају се за 2,60 по килограму, што је испод трошкова производње.

Цијела година била је лоша, производња на ивици рентабилности, каже Стевица Марковић. За тржиште има 300 товљеника , али купаца нема.

- Период од половине новембра па до половине марта, најкритичнији је што се тиче товних свиња. У том периоду смањена је потрошња меса, међутим увоз је и даље у току - каже Стевица Марковић, узгајивач свиња из Магнојевића.

- Ми сваке године покушавамо и преко удружења и на све могуће начине да се изборимо са нелојалном конкуренцијом која нам долази путем прекомјерног увоза, нажалост наши резултати су поводом тога јако скромни - напомиње Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

С обзиром да је вријеме свињокоља, очекивали су добру зараду, међутим, због ниске цијене и прекомјерног увоза који гуши домаћу производњу, губе конкурентност на домаћем тржишту, јер БХ институције не чине ништа за заштите домаће произвођаче.