latinica  ћирилица
03/12/2018 |  16:30 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Задржан тренд раста БДП-а

БиХ је у 2017. задржала тренд раста Бруто домаћег производа од три одсто у посљедње три године, констатовано је у извјештају о развоју за прошлу годину, који је Савјет министара данас примио к знању.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Оцијењено је да и остали главни макроекономски показатељи указују на стабилну макроекономску позицију, уз позитивне проспекте у наредном средњорочном периоду, саопштено је из Савјета министара.

Према анкети о радној снази за прошлу годину, у БиХ је било 816.000 запослених, што је повећање за 15.000 у односу на годину раније.

Број незапослених у БиХ износио је 211.000, стопа незапослености на нивоу БиХ за 2017. годину била је 20,5 одсто, док је у 2016. години износила 25,4 одсто.

У извјештају је истакнуто да највећи проблем представља висока стопа незапослености младих, који не могу пронаћи прво запослење, као и да посебну пажњу треба посветити повећавању стопе запослености у оквиру мултидисциплинарног приступа.

Указано је да јединствени економски простор унутар земље није успостављен, што представља једну од препрека ка интегрисању на европско и свјетско тржиште и побољшању конкурентске позиције БиХ.

Наводи се и да је пословно окружење и даље оптерећено различитим административним препрекама на различитим нивоима власти. Упозорено је на проблеме у области здравства и основног образовања, макроекономског окружења и технолошке спремности.

Приоритетне мјере у наредном периоду требало би да буду фокусиране на побољшање квалитета јавних финансија, те рјешавање проблема непостојања јединственог економског простора усклађивањем и координацијом индустријских и политика за мала и средња предузећа.

Препоручено је и повећање конкурентности додатним промовисањем, унапређењем и развојем туризма. У извјештају се наглашава и потреба унапређења политика из области образовања, усвајања недостајућих стратешких докумената у сектору пољопривреде, као и борбе против корупције.

Програм инвестиција вриједности 1,9 милијарди КМ

Савјет министара усвојио је Програм јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ 2019-2021 који садржи податке о укупно 268 пројеката, вриједности 1,956 милијарди КМ.

Од тога се 1,264 милијарде КМ односи на 151 пројекат у реализацији, 13,18 милиона КМ на 11 одобрених пројеката, а 679,06 милиона КМ на 106 кандидованих пројеката.

Од укупне вриједности свих пројеката 1,611 милијарди КМ се односи на улагања у капиталне пројекте, а 345,40 милиона КМ на улагања у институционалне пројекте, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Програм, који је сачинило Министарство финансија и трезора БиХ, представља инструмент планирања који омогућава боље коришћење буџетских средстава и пружа квалитетнији приступ страним изворима финансирања.

Програм служи и као основа за израду капиталних расхода институција БиХ, који садржи преглед капиталних пројеката који ће бити реализовани.