latinica  ћирилица
04/12/2018 |  13:59 | Аутор: СРНА

Жалба Уставном суду због "стављања у затвор" Медојевића

Адвокати Дражен Медојевић и Мироје Јовановић предали су данас Уставном суду Црне Горе уставну жалбу због "стављања у затвор" посланика Демократског фронта Небојше Медојевића и затражили да одлука буде донесена у што краћем року.
Небојша Медојевић (Фото: Nspm.rs) -
Небојша Медојевић (Фото: Nspm.rs)

"На овај начин уводи се стравичан механизам незапамћен у историји Европе, да правосудне структуре, без скидања имунитета, могу да стављају посланике у затвор, али и остале грађане", рекао је адвокат Медојевић.

Он је додао да се одлуком о још два мјесеца затвора Небојши Медојевићу због изјава о ратним злочинима на подручју Дубровника 1992. године улази у зону кршења Устава.

"Да је Специјално државно тужилаштво имало намјеру да расвјетљава ратне злочине у Дубровнику, на основу изјава Небојше Медојевића, они су могли да се званично обрате властима у Хрватској и да провјере његове наводе", рекао је адвокат Медојевић.

Адвокат из Новог Сада Мироје Јовановић истакао је да Уставни суд има механизам да данас донесе рјешење. "Никада у пракси Црне Горе ниједан свједок није ишао у затвор", додао је Јовановић.

Рјешење Апелационог суда о одбијању жалбе адвоката на "стављање у затвор" Медојевића, Јовановић је назвао неписменим.

"Правно неписмени људи су одлучили да једног од најписменихијх људи `ставе у затвор`. Ово је порука сваком грађанину који свједочи у сред поступка. Неком свједоку се деси да не зна неку чињеницу - сад судија може да каже `ставимо га у затвор док се не сјети`", упозорио је адвокат Јовановић.