latinica  ћирилица
04/12/2018 |  16:33 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Вуковић: Дигитализација друштва - велики изазов и потенцијал

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић изјавио је данас у Мостару да дигитализација друштва представља велики изазов, али и потенцијал за развој домаће привреде.
Мостар - Вуковић, Хаџиалић и Ловрић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Мостар - Вуковић, Хаџиалић и Ловрић - конференција за новинареФото: СРНА

Вуковић је најавио конференцију "Дигитализација босанскохерцеговачког друштва", која ће од 17. до 19. децембра бити одржана у Сарајеву, те истакао да је Комора предвидјела развој дигитализације у БиХ која ће помоћи привреди и повећати конкурентност предузећа на домаћем тржишту и ван БиХ.

Истичући да су носиоци пројекта дигитализације Спољнотрговинска комора БиХ и фирма "Глобал ГПС БХ", он је навео да ће бити узет пресјек стања у БиХ када је ријеч о дигитализацији и информационо-комуникационој технологији, те да ће бити инициране активности које ће покренути промјене.

"Кроз овај пројекат друштву у БиХ ће се појаснити шта је то дигитализација, којим смјеровима се треба ићи и шта дигитализација представља за БиХ у смислу развоја и будућности домаће привреде", рекао је Вуковић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да су много тога предузетници и компаније индивидуално развијали, те да се обиласком великог броја компанија увидјело да одређени број компанија има савршену роботику и већ ради на принципу развоја вјештачке интелигенције.

"Те компаније у БиХ имају велики потенцијал и могу ићи раме уз раме са свим европским и свјетским стандардима", нагласио је Вуковић.

Он је додао да ће развој дигитализације помоћи привреди у брзини размјене информација и контаката, те олакшаном приступу одређеним системима, што би требало повећати конкурентност.

Директор фирме "Глобал ГПС БХ" Харис Хаџиалић рекао је да пројекат има за циљ препознати просторе за инвестиције у информационо-комуникационе технологије, те оснажити ту област у БиХ.

Потпредсједник Асоцијације ИКТ индустрије при Спољнотрговинској комори БиХ Горан Ловрић рекао је да је главни задатак задржати радна мјеста и развити ову индустрију, те задржати стручњаке у БиХ.

"Циљ је ићи у смјеру развоја информационо-комуникационих технологија да не би били у заостатку у односу на свијет", рекао је Ловрић и нагласио да овај сектор тренутно има око 11.000 запослених и учествује у бруту друштвеном производу са пет одсто.