latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:13 ⇒ 05/12/2018 | 08:17 | Аутор: РТРС

На помолу нови раскол у СДС-у

Дан пред избор потпредсједника Народне скупштине Републике Српске и делегата у Вијеће и Дом народа, повећава се пукотина унутар Српске демократске странке. Неслагање у вези са предложеним именима је толико да постоји могућност и даљег цијепања Клуба посланика, који су, у овом часу, под формалном контролом Вукоте Говедарице.

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица, страначког предсједника Вукоту Говедарицу, отвореним писмом, прозива да је прекршио статут како би на кандидатске листе ставио људе које жели да придобије прије унутарстраначких избора.

Оптужује га и да је, посљедњим одлукама, углед СДС-а подредио личним материјалним мотивима.

"Невјероватно звучи да предсједник странке, каква је СДС, жели да буде делегат у Вијећу народа Републике Српске. То мјесто, осим финансијске користи нема никакву политичку тежину. То је уопште први случај да предсједник било које партије жели у то Вијеће", каже Милован Бјелица, потпредсједник СДС-а.

Говедарица каже да о овим оптужбама не жели говорити изван страначких органа. Како сазнајемо, на састанку на који је позвао посланике своје странке могло би доћи до још једне подјеле.

Несагласје у вези са кандидатима СДС-а за делегате у Вијећу и Дому народа, али и потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, могло би завршити изласком још неколико посланика из клуба лојалног Говедарици. Такав расплет разјаснио би и јучерашњу изјаву мандатара Радована Вишковића.

"Како сам данас чуо, има некаквих назнака да ће бити још неких клубова, можда ћу причати и са њима за који дан", истиче Вишковиć.

Још једно, извјесно, цијепање СДС-а не би зачудило њеног некадашњег функционера Ненада Стевандића. Ова странка је, каже, ка путу потпуне маргинализације кренула кад је напустила национални програм.

"Ја се надам да ће разумјети да је ово политичко руководство, које је почело још са господином Босићем највећи терет, и да би било добро прихваћено ако се врати структури националне политичке партије", рекао је Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Стевандић каже да Говедарица остаје без гласача и посланика, између осталог, и због тога што не разумије најважније теме попут потребе безусловног јединства унутар Клуба српских делегата у Дому народа БиХ.

Стевандић увјерава да ће, овај пут, три, а могуће и четири српска делегата у изузетно важном петочланом Клубу Дома народа БиХ потпуно подржавати политику која буде креирана, искључиво у Бањалуци.