latinica  ћирилица
04/12/2018 |  20:46 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Добој: Отворена манифестација "Дани стрипа" (ФОТО)

Свечаним отварањем "Треће изложбе стрипа Српске" у Добоју је вечерас почела манифестација "Дани стрипа" на којој ће, до 12. децембра, бити изложени радови 20 аутора из Републике Српске.
Трећа изложба стрипа Српске, Добој - Фото: СРНА
Трећа изложба стрипа Српске, ДобојФото: СРНА

Стрип цртач из Добоја Борислав Маљеновић рекао је да манифестација представља промоцију ове врсте умјетности у Републици Српској.

"Стрип никада није био бољи и квалитетнији него данас. То се на жалост у нашој земљи не види, али у Републици Српској, Србији и у околним земаљама има много одличних аутора који раде за стране издаваче, гдје се стрип високо котира ", рекао је Маљеновић и навео да овој врсти умјетности не сметају масовни медији и интернет.

Он је појаснио да бављење стрипом тражи озбиљан приступ и рад који узима и преко осам сати дневно.

Маљеновић, који се овим послом професионално бави шест година, каже да се у стрипу обрађује широка палета тема прилагођена свим узрастима.

"Прије пар дана завршио сам стрип за дјечији часопис `Јежурко`, који могу да читају дјеца и узраста од шест година, од првог разреда и који могу да читају са родитељима", навео је Маљеновић.

Трећа изложба стрипа Српске у Добоју (Фото: РТРС)

Академски сликар из Добоја Бојана Стојаковић појашњава да је стрип форма која обједињује драмску умјетност и књижевност, интересовања на друштвеном нивоу, те цртеж као моћно средство изражавања.

У оквиру манифестације "Дани стрипа", у петак, 7. децембра, биће одржано вече стрипа, на коме ће бити промовисано стрип издања "Стриповјетке", "Вундервафен Интеграл 3", прва манга српског аутора Срђана Врањеша "Изгубљена нада" и други наслови.

У оквиру дружења са стрип ауторима биће одржана и кратка радионица за млађе посјетиоце, као и сама продаја стрипова за заинтересоване.

Манифестација се одржава у Умјетничкој галерији Центра за културу и образовање Добој.