latinica  ћирилица
05/12/2018 |  12:12 ⇒ 12:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Кустендорф од 11. до 16. јануара

Дванаести Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан од 11. до 16. јануара у Дрвенграду, на Мећавнику, најавили су данас организатори.
Кустендорф - Фото: РТРС
КустендорфФото: РТРС

Фестивал, чији је оснивач и умјетнички директор Емир Кустурица, као и претходних година биће посвећен младим филмским ствараоцима и свјетски прослављеним ауторима.

Од оснивања 2007. кроз "Кустендорф" су прошли многобројни млади умјетници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени што најбоље свједочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

Главна награда фестивала, "Златно јаје", на претходном, 11. "Кустендорфу", додијељена је филму "Бомбона" палестинског режисера Ракана Мајасија.

"Сребрно јаје" припало је филму "Петнаест" у режији Самеха Алаа, док је "Бронзано јаје" додијељено филму "Лумен" Николе Вучинића.

На прошлогодишњем фестивалу додијељене су и двије специјалне награде филмовима "Шанел" Умберта Ваљеха и "Вртешка" у режији Руслана Братова.

Добитник награде за најбољу фотографију "Вилко Филач" био је Пјотр Павлус за филм "Стварно је екстра".

Награда за будуће стваралаштво "Дрво живота" уручена је глумцу Александру Берчеку и редитељу Паолу Сорентину.

Гости "Кустендорфа" претходних година били су Лав Дијаз, Паоло Сорентино, Рубен Естлунд, Никита Михалков, Џони Деп, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне, Беренис Бежо и многи други.

Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" и у јануару ће угостити прослављене ауторе, глумце и музичаре, као и бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета.