latinica  ћирилица
05/12/2018 |  12:36 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Брнабић: Надам се да нећемо морати да употријебимо војску

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас, поводом најаве формирања војске самопроглашеног Косова, да се нада да званични Београд неће морати да употријеби своју војску, али да је тренутно то једна од опција зато што се не може гледати ново етничко чишћење Срба.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

"Надам се да никада нећемо морати да употребимо своју војску, али је и то у овом тренутку једна од опција на столу, јер не можемо да гледамо ново етничко чишћење и нове `Олује`, иако /премијер Албаније/ Еди Рама на њих позива", рекла је она на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Брнабићева је истакла да се слаже са предсједником Србије Александром Вучићем у оцјени да формирање војске /самопроглашеног/ Косова значи да ће Србија бити у ћорсокаку и да због тога још једном апелује "да се призову разуму".

Према њеним ријечима, Србија је улагала у подизање одбрамбених капацитета, односно војску и полицију јер су били девастирани, преносе београдски медији.

"До тога је дошло јер је Србија војно неутрална земља, али и зато што, када неко зна да смо и у том смислу јаки и способни, онда је то аргумент више да морају да сједну и разговарају о компромису", додала је она.

Брнабићева није жељела да коментарише медијске наводе да Американци шаљу оружје у Албанију, које је наводно намијењено војсци /самопроглашеног/ Косова, истакавши да је то озбиљна тема и да се нада да ће бити довољно разума на страни САД, да знају шта је добро за њихове партнере у Приштини.