latinica  ћирилица
05/12/2018 |  14:38 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Москва: Формирање војске самопроглашеног Косова опасност за регион

Русија сматра да би формирање косовске "војске" могло довести до озбиљних посљедица по безбједност Балкана и изражава наду да ће међународне снаге испунити мандат и, у случају појављивања такве структуре, предузети мјере за њену неутрализацију, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Руски МИП сматра да би такав корак био директно и најгрубље кршење Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, која је једини међународни правни акт у области рјешења ситуације на Косову и Метохији.

Истакнуто је да Резолуција 1244 Савјета безбједности УН подразумијева само распоређивање међународних мултинационалних трупа у региону, преноси Спутњик.

"Војска" коју стварају власти /самопроглашеног/ Косова /иначе, супротно одредбама сопственог "устава"/ може довести до најтежих посљедица не само за српско становништво у региону, већ и за безбједност балканског региона у цјелини, наведено је у саопштењу.

Москва се нада да ће међународне снаге за Космет испунити мандат који им је повјерен и у случају појављивања такве структуре одмах предузети мјере за њену неутрализацију и разоружање.

Руско министарство оцијенило је да је то још један дестабилизујући и провокативан корак након увођења такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

"Спонзори Приштине - ЕУ и САД треба да изврше јак притисак на косовске Албанце како би опозвали своје провокативне одлуке и да би се спријечило јачање напетости", наглашено је у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Раније је предсједник парламента у Приштини Кадри Весељи саопштио да ће војска самопроглашеног Косова званично бити основана 14. децембра.