latinica  ћирилица
05/12/2018 |  16:17 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Почело обиљежавање "Мјесеца борбе против болести зависности"

Према истраживањима републичких институција, шест одсто петнаестогодишњака у Српској користи дрогу. Ради стварања здравих навика у школском узрасту, Комисија МУП-а за сузбијање опојних дрога у Приједору почела је са обиљежавањем "Мјесеца борбе против болести зависности".

БиХ је транзитна земља на прагу Европе и неопходно је створити механизам сузбијања нелегалне трговине наркотицима, кажу надлежни. Велики значај има и едукација ученика, просвјетних радника и родитеља.

"Радили смо одређена истраживања која су се односила на узраст од 15 година и кроз та истраживања показано је да код нас дјеца у том узрасту користе, када су у питању опојне дроге око шест процената. То нас сврстава међу земље које имају мали проценат коришћења опојних дрога", рекао је Милан Латиновић, предсједник Комисије за сузбијање употреба опојних дрога Републике Српске.

МУП ради на сузбијању нелегалне трговине опојним дрогама, у оквиру чега се одржавају и едукативна предавања у школама широм Српске.

"Постигли смо добре резултате у претходном периоду, извршили пресијецање већег броја организованих криминалних група које су радиле ове активности. Лишено је слободе више лица и одузете су значајне количине опојних дрога али и оружја и средстава намијењених за узгој и прераду опојних дрога", истиче Далибор Иванић, начелник ПУ Приједор.

Полиција је у 2017. години евидентирала 26 одсто више случајева, у вези са дрогом, него у 2016.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске у прошлој години, у здравственим установама, лијечена су 534 зависника.