latinica  ћирилица
05/12/2018 |  16:30 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Бијељина: У дјечијим играчкама пронађене веће количине фталата

У Бијељини је градска здравствена инспекција утврдила да се у шест узорака дјечијих играчака, поријеклом из Кине, налазе веће количине од допуштених хемијског једињења фталата, опасних по здравље. Све пронађене играчке су уништене, а одговорна лица новчано кажњена.

Здравствена инспекција током редовне контроле на присуство фталата, узела је 12 узорака играчака.

Анализом је утврђено да је присуство фталата код шест узорака, изнад дозвољене количине од 0,1 одсто. Ријеч је о луткама произведеним у Кини.

"Оно што је инспекција урадила јесте да је наложила да се лутке на лицу мјеста у присуству инспектора униште, исјецкају на комаде, одложе на отпад. Изречени су прекршајни налози у висини 5.000 КМ и 1.000 КМ за одговорно лице", каже Бобан Јовичевић, начелник Одјељења за инспекцијске послове града Бијељина.

Један од основних постулата Закона о заштити потрошача је да трговац, ако има сазнање да има производе који су штетни по здравоље, тај производ мора повући из продаје.

"У случају да се тај производ нађе, а обавијештен је да је лошег квалитета и може утицати на здравље потрошача, онда тржишна и инспекција заштите здравља могу поднијети кривичне пријаве", рекао је Јован Василић из Удружења потрошача "Звоно" Бијељина.

Грађани кажу да је, при куповини, пресудна цијена артикла.

Фталати су одређене течности које дају еластичност пластици и највише се употребљавају у играчкама, цуцлма и предметима опште употребе, а ако прелазе дозвољене вриједности могу имати штетне посљедице по здравље.