latinica  ћирилица
05/12/2018 |  18:38 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

Вишеград: Одржан маратон "Упознај Српску"

Викимедијина заједница Републике Српске организовала је данас за ученике Средњошколског центра "Иво Андрић" из Вишеграда уређивачки маратон "Упознај Српску 2018", чији је циљ проширивање и обогаћивање "Википедије" информацијама о Републици Српској, као и промоција Српске на интернету.
Вишеград - Фото: архив
ВишеградФото: архив

Координатор овог пројекта Бојана Подгорица рекла је да је уређивачки маратон важан за промоцију Вишеграда, као и Српске, с обзиром на то да је "Википедија" један од најпосјећенијих сајтова данашњице.

"Водили смо рачуна о избору тема, а то су књижевност, историја, туризам, религија, умјетност и биографије познатих личности, с циљем да буду едукативног карактера како би ученици проширили знања", навела је Подгорица.

Она је истакла да међународни партнери Викимедија Левант и Викимедијина корисничка група Грчка у својим земљама организују упоредо уређивачке радионице посвећене Републици Српској.

"Том приликом ће се креирати садржаји везани за Републику Српску на `Википедији` на грчком и на арапском језику, а прва радионица ће бити одржана на Хашемит универзитету у Јордану", рекла је Подгорица.

Према њеним ријечима, у оквиру овог пројекта биће одржана и фото-тура у сарадњи са фото-клубом из Вишеграда.

Педагог Средњошколског центра "Иво Андрић" Сандра Пецикоза рекла је да је ова васпитно-образовна установа препознала значај ових активности које унапређују образовни процес.

"Ученици који учествују су већ прошли обуку тако што су претходно уносили `Викимедијине` садржаје, а планирамо у мају наредне године још једну сличну радионицу", рекла је Пецикоза.