latinica  ћирилица
05/12/2018 |  18:45 ⇒ 06/12/2018 | 09:03 | Аутор: СРНА

Мађарска шаље још 60 војника на КиМ

Мађарска ће послати још најмање 60 војника на Косово и Метохију до сљедећег љета, изјавио је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.

Он је новинарима у Бриселу рекао да је Мађарска потврдила раније обећање генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, према којем је Будимпешта понудила да повећа своје војно присуство на Космету и у Авганистану, након истека мисије УН на Кипру.

Сијарто је саопштио да је Мађарска спремна да настави са својом улогом у побољшању стабилности Косова и Метохије, гдје се већ налази 398 мађарских војника.

Мађарски министар најавио је да ће се Мађарска кандидовати за командну позицију Кфора на Косову и Метохији након што наредне године истекне мандат италијанском команданту.

Шеф мађарске дипломатије подсјетио је да је Алијанса донијела одлуку да одобри први годишњи национални програм БиХ у оквиру Акционог плана за чланство БиХ у НАТО-у /МАП/.

Сијарто је истакао да је и за Мађарску важна стабилност у БиХ, с обзиром на близину ове земље, наводи се у саопштењу објављеном на интернет страници мађарске Владе.

"Због тога Мађарска подржава позив да се БиХ омогући први годишњи национални програм, што је први корак ка приступању те земље Алијанси", додао је Сијарто.

Говорећи о Македонији, Сијарто је навео да је Мађарска одавно требала да постане чланица НАТО-а, те изразио увјерење да ће се то догодити чим се заврши процес око промјена имена.

Сијарто је нагласио да је историја показала да када на западном Балкану постоје неријешена питања, то обично то доводи до великих проблема и додао да тако нешто треба избјећи.

"Било би боље избјећи то, а најбољи начин за то је убрзање процеса интеграције", закључио је Сијарто.