latinica  ћирилица
05/12/2018 |  20:10 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Ухапшен осумњичени за гранатирање Калиновика

СИПА је, у Сарајеву, због ратног злочина над српским цивилима у Калиновику 1995. ухапсила генерала тзв. Армије БиХ Рамиза Дрековића. Осумњичен је да је, као командант Четвртог корпуса издао наредбу за гранатирање. У једном од напада погинула је 15-годишња Станислава Копривица и рањено петоро дјеце. Дрековић је на саслушању негирао кривицу, а Тужилаштво БиХ ће затражити притвор.

Посљедњи пут кћерку Станиславу мајка Милка видјела је 3. јуна 1995. ујутро. Испратила ју је у школу са другом дјецом, отишла је по свједочанство, а вратили су је у дрвеном сандуку - казује болом скрхани родитељ.

"Обавијест је мени дошла, падају гранате, школска дјеца страдала, погинуло је једно дијете, друга дјеца се вратила, мог дјетета нема, мене зову и кажу да је Станислава погинула. Данас јој је рођендан, на данашњи дан 1980. године је рођена", каже Милка Копривица, мајка убијене Станиславе Копривице.

"Веселили смо се малој матури, радовали животу иако је био рат, а онда се чуо звук гранате, експлозија. Сљедеће чега се сјећам јесте да је Станислава лежала преко мене мртва", присјећа се тог јунског дана Душанка Ашкраба, данас 80-одстотни инвалид. Нада се да правда није стигла прекасно.

"Мислим да је стварно вријеме да неко одговора, поготово за дјевојчицу од 15 година, зашто она није могла да живи, не разумијем, зашто се то морало десити", пита Ашкраба.

Ни Митру Сладоју, бившем директору осоновне школе, није јасно како су дјеца и цивилни циљеви у насељеном мјесту могли да буду војни циљеви, а били су за такозвану Армију БиХ.

"Та граната је пала на метар-два од нас, убијена је најбоља ученица осмог разреда Станислава Копривица и петоро дјеце рањено. Заиста је то било страшно", описује Сладоје.

Смртоносане гранате, као и све претходне, које су током маја и јуна 1995. сијале смрт у Калиновику, испаљене су са положаја 450. лаке бригаде тзв. Армије БиХ у Бјелимићима, општина Коњиц. Према наводима Тужилаштва наредбу је издао командант корпуса Рамиз Дрековић.

"Након издане заповијести артиљеријеске јединице АРБиХ извршиле су гранатирање из артиљеријских оруђа велике разорне моћи те је усљед експлозије граната убијено дијете доби 15 година, а теже рањено више дјеце и одраслих особа", рекао је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ .

Рамиз Дрековић рођен је у Тутину у Србији. Био је официр ЈНА. Почетком 1991. године ставио се у службу паравојне Патриотске лиге.

У рату је био командат Петог, а потом и Четвртог корпуса. Послије рата, као високи званичник, СДА обављао је важне функције у Влади Федерације БиХ.