latinica  ћирилица
05/12/2018 |  22:27 ⇒ 06/12/2018 | 13:46 | Аутор: СРНА

Сбербанка продаје удио у Агрокору

Руска Сбербанка, кључни дионичар у компанији Агрокору, почела је примати понуде за продају свог удјела у том концерну који излази из дужничке кризе, рекао је савјетник предсједника Управе те банке Максим Полетаев.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Полетаев је рекао да су у Сбербанку почеле стизати понуде од разних фондова, од САД и Канаде до Велике Британије.

Он је за Ројтерс рекао да будући дионичари као предсједника Управе Агрокора виде Фабриса Перушка.

Хрватски медији подсјећају да је хрватски Високи трговински суд у октобру потврдио нагодбу повјерилаца која укључује замјену дуга за дионички удио, те би Сбербанка ускоро могла постати највећи дионичар са 39,25 удјела.

Полетаев каже да је Сбербанка у разговорима с фондовима и банкама саучествовати у процесу рефинансирања. Он је додао да је Агрокор перспективан за арапске инвеститоре као добављач воде и хране.

На питање да ли је у плану продаја Агрокорове имовине, он је одговорио да такви планови нису искључени.

- Агрокоров трговачки ланац Меркатор који има 985 трговина широм Словеније, Србије, БиХ и Црне Горе, треба смањити своју задуженост - истакао је Полетаев, додавши да је од јануара до септембра Меркаторов"нето дуг износио 738 милиона евра.

Полетаев је рекао и да Агрокоров ланац трговина у БиХ није довољно профитабилан, те вјерује да би најбоља опција била преусмјерити инвестиције у Хрватску, Србију и Словенију.

Компанија Агрокор, која запошљава 60.000 људи, од априла прошле године је под државном управом.

Загребачко Жупанијско државно тужилаштво је истрагу против оснивача ове највеће приватне компаније на Балкану Ивице Тодорића, његових синова Ивана и Анте, те 12 Агрокорових менаџера и ревизора покренуло у новембру прошле године због незаконитог прибављања неколико стотина милиона евра /више од милијарду куна/ из те компаније.

Укупној штети уз Тодорићеву имовинску корист, тужилаштво је додало и додатних 43 милиона евра /320 милиона куна/ прибављених за правно лице фалсификовањем исправа и незаконитим вођењем пословних књига.

Истражни затвор био је одобрен једино за Ивицу Тодорића који је након изручења Хрватској спроведен у затвор у Реметинцу, да би 20. новембра био пуштен на слободу, уз кауцију од милион евра /7,5 милиона куна/ и забрану напуштања Загреба.