latinica  ћирилица
06/12/2018 |  08:15 ⇒ 08:49 | Аутор: РТС

Потпредсједница "Хуавеја" ухапшена у Канади на захтјев САД

Финансијска директорка и потпредсједница компаније "Хуавеј" Менг Ванжоу приведена је због оптужби за кршење санкција против Ирана а покренут је и поступак за изручење САД.
Директорка Хуавеја Менг Ванжу (Фото: theglobeandmail.com) -
Директорка Хуавеја Менг Ванжу (Фото: theglobeandmail.com)

У врло осјетљивом тренутку за односе Кине и САД, на захтјев Америке ухапшена је једна од водећих менаџерки једне од највећих кинеских и светских телекомуникационих компанија, уједно и ћерка оснивача "Хуавеја" Рен Женгфеја.

Менг Вангжоу задржана је 1. децембра између два лета на аеродрому у Канади, а детаљи хапшења и потјернице против ње нису објављени на њен захтјев, што је уважио канадски суд.

Оно што претпостављају амерички медији јесте да САД оптужују компанију "Хуавеј" за кршење санкција против Ирана, највјероватније у области испоруке телекомуникационе опреме.

Из "Хуавеја" одлучно демантују такву могућност и кажу да строго поштују све законе и међународне санкције, а кинеска амбасада у Канади захтева од тамошњих власти да тренутно ослободе њену држављанку.

Канада поручује да је хапшење обављено по потјерници коју су издале САД и да ће се у петак одлучивати о евентуалној кауцији.

Компанија "Хуавеј" један је од највећих произвођача телекомуникационе опреме и други на свијету произвођач паметних телефона иза "Самсунга", а испред америчког "Епла".

Често је мета јавних отпужби на Западу да својом опремом омогућава кинеској држави да шпијунира друге земље, што "Хуавеј" упорно оповргава, негирајући везе са државом.

Берзе су негативно реаговале на ову вијест која долази у тренутку када су Кина и САД на самиту Г20 договориле 90-о дневно економско "примирје", током којег ће се водити преговори о међусобним таксама и царинама.

Претходних дана телекомуникациони оператери у Великој Британији и Новом Зеланду најавили су демонтажу "Хуавејеве" опреме због страха од шпијунаже.

Пролетос је други кинески телекомуникациони гигант "ЗТЕ" био под санкцијама САД због сличних оптужби што је резултирало озбиљним губицима и губљењем значајних тржишта за компанију.

Санкције су укинуте одлуком предсједника Трампа као гест добре воље према предсједнику Сију.