latinica  ћирилица
06/12/2018 |  08:59 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Ускоро мање од 100 земаља које су признале самопроглашено Косово

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је обећао да ће број земаља које су признале самопроглашено Косово ускоро пасти испод 100.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

Он каже да ће тај број пасти и испод половине броја чланица УН, којих има 193.

Дачић је за "Блиц" рекао да су приштинске власти у озбиљним проблемима, јер је за њих гласало само 76 земаља за пријем у Интерпол, од којих двије нису чланице УН - Курасао и Сен Мартин.

"Значи, само 74 чланице, а кажу да их је признало 116. Први пут је постало јасно видљиво да су све то биле лажи. До сада су говорили да све што причам о повлачењу признања лажем, а сада то истичу као велики проблем. Па какав је проблем ако су све то биле моје лажи?", упитао је Дачић.

Он је навео да Приштина спочитава Београду да води кампању повлачења признавања и тиме угрожава дијалог, при чему је од почетка бриселског дијалога 2012. године самопроглашено Косово признало 26 држава.

"Па како то тада није угрожавало дијалог и иритирало Србију?", упитао је Дачић.

Напомињући да САД, Велика Британија и Француска на свакој сједници Савјета безбједности УН позивају све земље да признају независност самопроглашеног Косова, Дачић је упитао зашто представља проблем то што мала земља каква је Србија позива све земље да не признају Косово или да повуку признање.

Признање самопроглашеног Косова до сада је повукло 11 држава - Соломонска Острва, Унија Комора, Гренада, Доминиканска Република, Суринам, Либерија, Сао Тома и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.