latinica  ћирилица
06/12/2018 |  09:17 ⇒ 11:32 | Аутор: РТРС

Бразил: Жена родила након трансплантације материце с мртвог донора (ВИДЕО)

Жена у Бразилу родила је након што јој је трансплантирана материца од преминуле донорке.

Како јавља Гардијан, ово је први такав успјешан захват.

Љекари су раније у земљама попут Шведске и САД успјешно трансплантирали материце од живих донора, а након тих трансплантација жене су рађале дјецу.

Значајан напредак

Како пише Гардијан, у овом случају стручњаци кажу да је ријеч о значајном напретку, јер је први пут рођено дијете након што је трансплантирана матерница од преминуле донорке.

Љекар који води ово истраживање објаснио је које су предности оваквог поступка.

"Код преминулог донора смањујемо ризике, јер не постоје ризици по донора. Осим тога, мањи су и трошкови јер нема хоспитализације, а ни веома дуге операције донора", поручио је доктор Дани Ејзенберг са Универзитета у Сао Паулу, који води ово истраживање.

Ејзенберг је рекао да је и сам проналазак живих донора веома тежак и логистички изазован.

Материца уклоњена након рођења дјетета

Гардијан јавља и како ово није прва трансплантација материце с преминулог на живог донора, али напомињу како је ово први случај у којему је након трансплантације с преминулог донора рођено дијете. Тим љекара  рекао је да је рођена дјевојчица која је здрава и која се нормално развија.

Материца је трансплантирана из тијела жене која је преминула од изљева крви у мозак. Имала је 45 година и до тада је родила троје дјеце. Прималац органа била је 32-годишња жена која је рођена без материце, преноси Индекс.хр. Она је већ мјесец дана након трансплантације добила прву менструацију, а након седам мјесеци дошло је до умјетне оплодње. Трудноћа је прошла нормално, а дијете је рођено царским резом.

Након рођења дјетета, материца је уклоњена из тијела жене којој је донирана у истом захвату у којему је дијете рођено царским резом. Љекари су то објаснили тиме да би било скупо одржавати жену на имуносупресивима који су потребни да тијело не би одбацило трансплантирани орган.