latinica  ћирилица
06/12/2018 |  09:36 ⇒ 13:40 | Аутор: Б92

Вучић: Увјерен сам да рата неће бити

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом тензија на КиМ и након повећања такси на робу из Србије, да је увјерен да рата неће бити.
Александар Вучић (Фото: predsednik.rs) -
Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

"Не волим ту ријеч ни да користим, члини ми се да људи у Приштини данас не разумију размјере катастрофе које могу да изазову и молим их да покушају да то схвате. Ми смо у ситуацији да не да играмо шах са неким ко има помоћ 10 кибицера, као што имају они од стране Њемачке, Велике Британије, Француске и многих других, већ и да морамо да размишљамо, не само шта ће да смисле и како, већ и да ли ће неко да се подигне и таблом да лупи главу себи и другима. Када имате таквог непредвидивог противника, онда то свакако јесте проблем", рекао је Вучић, поводом најава формирања "војске Косова" и евентуалног слања једне јединице на сјевер Косова, за Пинк телевизију.

Вучић је казао да се налазимо у врло тешкој ситуацији у којој је немогуће предвидјети потезе.

"Сви потези који су до сада чинили су били ирационални. У таквим условима када имате таквог противника, не желим да кажем непријатеља, када се не саглашавамо ни око једног од кључних државно правних питања, онда то јесте проблем", казао је.

Он је додао да се нада да ће Србија сачувати мир.

"Надам се да ћемо успети да сачувамо мир. Србија ће дати све од себе, уверен сам да ћемо имати мир, да рата неће бити, али нећемо дозволити погром нашег народа где год да живи", нагласио је предсједник Србије.

Вучић је казао да је то "наша обавеза и да ће Србија свакодневно у најтежим условима чинити све да разговарамо и мирно ријешавамо проблеме урадитићемо".

Вучић је рекао и да ће данас у подне разговарати телефоном са енералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и нагласио да је "наше да успоставимо комуникацију са НАТО јер су они преузели обавезе да не буде војске на северу Косова осим под два кумулативна услова - да се са тим сагласе и НАТО и локална заједница, односно Срби, а то се сигурно неће догодити".

"Мислим и да је порука Јенса Столтенберга била добра и надам се да ће у Приштини то разумијети. Чини ми се да многи покушавају да из уразуме", рекао је Вучић и додао да је веома важно и да међународна заједница схвати ко жели мир.