latinica  ћирилица
06/12/2018 |  11:33 ⇒ 07/12/2018 | 10:25 | Аутор: РТРС

Најављено повлачење српских кадрова из амбасада и ДКП мреже

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила да је на састанку с предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додик тема била спољнополитичко дјеловање БиХ и како изразити интересе Републике Српске у оквиру овог дјеловања.

"Због тога смо члан Предсједништва БиХ и ја као предсједник Републике Српске одлучили да у складу са чланом 80 Устава Републике Српске став 3, примијенимо процедуру да из Српске доставимо приједлоге именовања нових лица која ће бити шефови дипломатских мисија и који ће представљати спољну политику БиХ", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су земље за које ће Српска послати приједлоге именовања: Јапан, Бугарска, Израел, Швајцарска, Канада, Грчка, Румунија, Чешка, Египат, Словенија, Србија, Црна Гора, ОЕБС, Франкфурт и Истанбул.

Цвијановићева је нагласила да Република Српска очекује да се у оквиру спољнополитичког дјеловања БиХ остваре и њени интереси. У протеклом периоду, истакла је, нисмо могли то да видимо јер није постојала комуникација, договор и сарадња.

Састанак Додик - Цвијановћ (Фото: РТРС)

 "У вези с тим потребан је и одабир нових људи који ће представљати интресе БиХ у свијету. Одлучили смо да примијенимо процедуру да члан из Републике Српске достави приједлоге људи који ће знати како се изражавају интереси Републике Српске, а да при тиме не наносе штету никоме другоме", додала је Цвијановић.

Цвијановићева је након састанка са Додиком рекла да је договорено да се иде на избор нових људи, те да ће се у складу са Уставом Републике Српске, предсједник Републике српском члану Предсједништва БиХ доставити имена људи, нових амбасадора.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик  нагласио је да је потребна координација и усаглашавање у Српској о свим важним питањима и додао да из тога призилази потреба за оваквим састанцима.

"Наша жеља је да Република Српска буде видљива у свим питањима и надлежностима која јој по Уставу припадају - напоменуо је Додик.

"Све сегменте координације српских представника треба појачати. Желимо нови приступ и нову праксу и договоре о свим важним питањима, као што је и ово јучерашње у вези с НАТО-ом", рекао је Додик.