latinica  ћирилица
06/12/2018 |  12:21 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Конститутивна сједница Представничког дома ПС БиХ, потписане свечане изјаве

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који су изабрани на општим изборима у октобру дали су и потписали на данашњој конститутивној сједници свечану изјаву.
Парламент БиХ - Фото: РТРС
Парламент БиХФото: РТРС

Према Пословнику о раду Представничког дома, посланици преузимају дужност заједничким давањем и појединачним потписивањем свечане изјаве која гласи:

"Обавезујем се да ћу савјесно обављати повјерене ми дужности, поштивати Устав БиХ и у потпуности спроводити Општи оквирни споразум за мир у БиХ, штитити и заузимати се за људска права и основне слободе, те штитити интересе и равноправност свих народа и грађана".

Раније, посланици Представничког дома ПС БиХ преузели су сертификате о додјели мандата.

Клуб СДП-а захтијевао да им се сертификати оставе на столовима јер их нису хтјели преузети од чланова ЦИК-а, против којих су најавили кривичну пријаву. Поручили су да ће цертификате преузети накнадно.

Представнички дом ПС БиХ: Посланици дали свечану изјаву (Фото. Срна)

Ни два посланика ПДП-а Бранислав Бореновић и Мира Пекић нису преузели сертификате, као ни посланик СДС-а Драган Мектић. Бореновић је подсјетио да је ПДП поднио неколико приговора, жалби и примједби на изборни процес у БиХ, те да нису добили ниједан позитиван одговор од ЦИК-а.

Према његовим ријечима, посланици ПДП-а долазиће у парламент и сваки пут ће тражити да се испуне три захтјева - измјена Изборног закона БиХ, "правда за све грађане" и да јавни медији буду непристрасни.

До избора новог руковдства, сједници предсједава најстарији посланик у овом сазиву Нада Младина из СДП-а.

У наставку сједнице, посланици би требало да изаберу руководство Представничког дома и чланове комисије за припрему избора Савјета министара.

За предсједавајућег и замјенике предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ предложени су Борјана Кришту (ХДЗ), Небојша Радмановић (СНСД), Денис Звиздић (СДА) и Нермин Никшић (СДП).

ХДЗ БиХ за предсједавајућег Представничког дома БиХ предложио је Бојану кришто. Први замјеник Денис Звиздиц други Небојса Радмановиц, али је и Сдп БиХ предлозио Нермина Никзица. Паузу тразио СНСД 30 мин.