latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:51 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Запослени у Болници "Србија" одгодили штрајк за 30. децембар

Запослени у Болници "Србија" у Источном Сарајеву одгодили су најављени штрајк јер су послодавац и оснивач дјелимично извршили своје обавезе, те најавили његово одржавање за 30. децембар ако до тада не буду испоштоване преостале обавезе, саопштено је из Штрајкачког одбора.
Болница Србија - Фото: РТРС
Болница СрбијаФото: РТРС

"Ријеч је о исплати свих договорених плата, неисплаћених накнада радницима хронолошким редом по датуму настанка до износа 300.000 КМ и о томе да до 31. децембра 2019. године буду измирене све обавезе према радницима настале у претходном периоду по основу накнада невезаних за плате и доприносе", наведено је у саопштењу.

Међу обавезе спада нето плата за новембар, те да са новом владом Републике Српске до 15. фебруара 2019. године буду започети разговори о рјешавању уплате свих неуплаћених доприноса.

У саопштењу је истакнуто да, у складу са том одлуком, Штрајкачки одбор има обавезу да са послодавцем редовно прати спровођење свих договорених одредаба утврђених споразумом.

Синдикат доктора медицине болнице Источно Сарајево одржао је 15. новембра први штрајк упозорења на којем су запослени захтијевали исплату плата за август, септембар и октобар.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић постигао је 3. децембра договор са представницима синдиката и руководства Болнице "Србија" о начину исплате заосталих плата, доприноса и обавеза по другим основама.