latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:56 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Програмом социјализације у овој години обухваћено 1.664 дјеце

Влада Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци информацију о реализованом пројекту "Социјализација дјеце Републике Српске - 2018", којим је у овој години обухваћено 1.664 дјеце са пратећим одраслим лицима - 172 васпитача, 156 чланова стручног тима и 108 родитеља.
Сједница Владе (Фото:Влада РС) -
Сједница Владе (Фото:Влада РС)

Овај пројекат реализован је од 20. маја до 21. септембра у 14 смјена, у омладинском хостелу "Ужице" у Бечићима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"Програмске активности пројекта су прилагођене узрасним, развојним карактеристикама и индивидуалним специфичностима дјеце. Здравствена заштита, као један од најзначајнијих сегмената у реализацији пројекта, а првенствено у безбједности учесника, има посебно мјесто у припреми и самој реализацији", наводи се у саопштењу.

За реализацију пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске - 2018", буџетом Фонда за дјечију заштиту за 2018. годину предвиђено је 1.100.000 КМ, а утрошено 1.071.599 КМ.

"Реализација овог пројекта планирана је буџетом и програмом рада Фонда за дјечију заштиту и за 2019. годину, у периоду од маја до септембра. Фонд већ 17. годину заредом реализује право на задовољавање развојних потреба дјеце, учешћем дјеце у пројекту", додаје се у саопштењу.

Током свих тих година реализације, у пројекту је учествовало више од 30.200 лица, од којих око 25.000 дјеце најосјетљивијих категорија из свих градова и општина Српске, а обухваћена су дјеца чије је одрастање осујећено неповољним породичним, социјалним и материјалним условима, здравственим и развојним проблемима.

"Они заједно са талентованом дјецом и истакнутим спортистима на инклузивном принципу, проводе осам или десет дана у одмаралишту на мору. Узрасна доб дјеце - учесника је од шест до 15, година, за лица са сметњама у развоју до 17 година и изузетно старија лица са тешким оштећењима", наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији активности предвиђених Акционим планом за спровођење Стратегије подстицања страних улагања у Републику Српску за период од 2016 до 2020. године, у којој се констатује да је у сва три кључна оперативна циља остварен значајан напредак.

Ти циљеви су побољшање конкурентности и унапређење пословног окружења, јачање институционалних капацитета и развој партнерских односа и активности промоције за циљане секторе и циљана тржишта, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Побољшање конкурентности и унапређење пословног окружења остварено је путем започетих активности у вези са увођењем е-грађевинских дозвола, е-регистрацијом пословних субјеката, стечајем и ликвидацијом. Република Српска, према рангирању сервиза `Фајненшел тајмса` под именом `ФДИ Интеллигенце`, изабрана је као једна од 10 малих регија будућности за 2018/2019. годину, за стратегију страних улагања", наводи се у саопштењу.

За оперативни циљ јачање институционалних капацитета и развој партнерских односа учињен значајан напредак, како на локалном тако и на републичком нивоу.

"Министарство за економске односе и регионалну сарадњу формирало је Сарадничку мрежу у којој је до 2017. године укључено 27 јединица локалне самоуправе. Кроз мрежу се системски организују обуке како с циљем привлачења, тако и задржавања инвеститора, заједнички се посјећују фирме и рјешавају отворена питања", истиче се у саопштењу.

Формиран је и Савјет за стране инвеститоре Републике Српске, као тијело које сачињавају страни инвеститори, али и институције републичког и локалног нивоа, те Привредна комора Републике Српске.

Тијело је оперативног карактера и искуства Републике Српске су усвојена и у Федерацији БиХ, напомиње се у саопштењу и наглашава да је унапријеђена и сарадња са представништвима Републике Српске у иностранству.

Из Владе наводе да су активности промоције за циљане секторе и циљана тржишта у потпуности реализоване путем низа активности, те да су у протекле двије године уведене, као пилот пројекти, неке од најсавремених пракси у привлачењу страних инвеститора.

"Неке од значајних су организовање циљаних кампања привлачења инвеститора у Њемачкој и Аустрији, а у сарадњи са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства. Ово је резултирало позитивним ефектима и повратним посјетама потенцијалних инвеститора Републици Српској", истиче се у саопштењу.

Обједињена је и инвестициона понуда Републике Српске, формиран је нови портал Јединствена контакт тачка за пословање www.pscsrpska.vladars.net и осигурана су средства за редизајн портала намијењеног страним инвеститорима www.investsprska.net.

Влада је усвојила и Информацију о Програму постинвестиционе подршке /aftercare/ и СДУ у Републици Српској у 2018. години.

Страна улагања у Републику Српску за 2017. годину износила су 214,3 милиона КМ, што представља значајан пораст у односу на 2016. годину, када су страна улагања износила 76,4 милиона КМ, истакли су из Владе Републике Српске.

Највећа улагања су у секторима телекомуникације, финансијске услужне дјелатности, осим осигурања и пензијских фондова и производња кокса и рафинисаних нафтних производа, а највише су улагали Србија, Русија, Аустрија, Италија и Словенија.

У саопштењу се наводи да глобални токови страних улагања у 2017. години показују пад од 23 одсто у односу на 2016. годину.

Подаци за првих шест мјесеци показују даљи пад глобалних страних улагања за 41 одсто, а слични трендови забиљежени су и када је ријеч о земљама у транзицији, додаје се у саопштењу.

Програм постинвестиционе подршке инвеститорима подразумијева институционалну сарадњу републичког и локалног нивоа кроз формирану сарадничку мрежу за рад и постинвестициону подршку инвеститорима, коју чине представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу и именовани координатори у јединицама локалне самоуправе.

Влада Републике Српске дала је сагласност на План утрошка средстава за шуме за 2018. годину, којим се Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде са позиције субвенције нефинансијским субјектима у области шумарства одобрава укупно 1.900.000 КМ.

За активности у оквиру проширене репродукције шума биће издвојено 1.767.000 КМ, за непланиране мјере заштите шума које могу да проузрокују посљедице ширих размјера 95.000 КМ, те за развој ловства у Републици 38.000 КМ.

Влада Српске усвојила је информацију о спровођењу у 2017. години Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске од 2013. до 2022. године, у којој се констатује да, иако се број саобраћајних незгода повећао 2,8 одсто, охрабрује податак да је број удеса са погинулим и тешко повријеђеним лицима мањи у односу на 2016. годину, као и у односу на базну, 2011. годину.

"Из наведеног произилази и да је жестина саобраћајних незгода као параметар који карактерише саобраћајне незгоде мањи", саопштено из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се додаје да је у 2017. години смртно страдало 9,97 лица на 100.000 становника, што је мање у односу на 2015. годину.

"Република Српска је на основу смањеног броја, прије свега, саобраћајних незгода са погинулим и тешко повријеђеним лицима у току 2017. године, путем директних или индиректних трошкова уштедјела 6.357.017 КМ", наводи се у саопштењу.