latinica  ћирилица
06/12/2018 |  14:23 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Борјана Кришто предсједавајућа ПД ПС БиХ

За предсједавајућу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ већином гласова парламентараца изабрана је Борјана Кришто из ХДЗ-а.

За избор Борјане Кришто на мјесто предсједавајуће гласало је 26 посланика, против је било осам, док је седам посланика било суздржано.

Парламентарци су са 23 гласа за, 17 против и два суздржана подржали Дениса Звиздића за првог замјеника предсједавајуће.

Заступник СДП-а Нермин Никшић добио је 17 гласова за, 16 парламентараца је било против његов избора, док је девет било суздржаних.

Избор првог замјеника предсједавајућег обиљежила је расправа заступника СББ-а Дамира Арнаута и заступнице СДА Алме Чоло у вези с кршењем Пословника о раду представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Чоло је тврдила да за Никшића не треба гласати у другом кругу с обзиром на то да је Звиздић добио општу већину, али и једну трећину гласова из оба ентитета.

Због нејасноћа везаних за то треба ли се гласати у другом кругу за Никшића дата је пауза од 15 минута након које су посланици гласали и о избору Небојше Радмановића за другог замјеника предсједавајућег.

Радмановић је са 24 гласа за, 13 против и три уздржана изабран за другог замјеника предсједавајућег ПД ПС БиХ.

ИЗАБРАНА КОМИСИЈА ЗА ИЗБОР САВЈЕТА МИНИСТАРА

Посланици Сташа Кошарац из СНСД-а, Јаков Галић из Социјалистичке партије, Ненад Нешић из ДНС-а, Драган Мектић из СДС-а и Бранислав Бореновић из ПДП-а изабрани су за чланове Комисије за избор Савјета министара.

На конститутивној сједници Представничког дома ПД СП БиХ у ову комисију изабрани су и Предраг Кожул из ХДЗ-а, Халид Гењац из СДА, Џенан Џонлагић из Демокрартске фронте, Саша Магазиновић из СДП-а, Предраг Којовић из Наше странке, Едита Ђапо из СББ-а, Аида Баручија из Независног блока, Мирсад Кукић из Покрета демократске акције и Јасмин Емрић из А-СДА.

Предсједавајућа дома Борјана Кришто обавијестила је посланике на обавезу да у року од седам дана од конституисања Представничког дома треба да буду формирани Клубови посланика.

Избором Комисије за избор Савјета министара окончана је конституивна сједница Представничког дома.