latinica  ћирилица
06/12/2018 |  15:28 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Реформама у правосуђу отвара се пут за чланство у ЕУ

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је да је владавина закона један од највећих изазова на путу ка чланству БиХ у ЕУ и да се реформским промјенама у правосуђу полако отвара пут за то чланство, саопштено је из ВСТС-а.
Милан Тегелтија (фото: informativa.ba) -
Милан Тегелтија (фото: informativa.ba)

"Поглавља 23 /Правосуђе и људска права/ и 24 /Правда, слобода и безбједност/ кључне су области у преговорима БиХ са ЕУ. Кроз реализацију препорука Европске комисије ми смо дубоко зашли у ова поглавља и једног дана, када БиХ и званично добије статус кандидата за чланство у ЕУ, велики дио посла ће већ бити завршен", рекао је Тегелтија на конференцији под називом "Правосуђе - тренутно стање и перспектива", која је одржана јуче и данас у Мостару.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Халдун Сино поздравио је досадашње напоре у реформи правосуђа, али и нагласио потребу за даљим напретком.

"Грађани очекују да све правосудне институције покажу конкретне резултате реформи. Све недостатке потребно је брзо ријешити и унаприједити одговорност свих кључних актера у цјелокупном систему како би се показала конкретна примјена владавине закона у свакодневном животу", истакао је Сино.

ВСТС, у сарадњи са Канцеларијом специјалног представника ЕУ у БиХ и УСАИД-ом, организовао је дводневну конференцију под називом "Правосуђе - тренутно стање и перспектива" у Мостару.

Четврта по реду конференција о теми реформе правосуђа у БиХ окупила је предсједнике судова, главне тужиоце, представнике извршне власти, струковних удружења и госте из међународне заједнице, који су разговарали о активностима које је ВСТС предузео ради унапређења правосудног система.

На конференцији је разговарано о корацима које је потребно предузети у наредном периоду, а у вези са оцјењивањем носилаца правосудних функција, ефикасности и квалитета судова и тужилаштава, организованог криминала и корупције, те независности, одговорности и интегритета правосуђа.

На конференцији је представљена и иницијатива ВСТС за измјену Закона о ВСТС-у БиХ кроз препоруке Европске комисије и Акционе планове ВСТС-а.