latinica  ћирилица
06/12/2018 |  15:33 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Иновације у Приједору: Лего роботи у рукама ученика

Међународно такмичење у програмирању лего робота у Приједору окупило је ученике средњих и основних школа из Србије, Хрватске, Словеније и БиХ. Вриједност пројекта је 43.000 КМ, а одржан је и мини-сајам иновација и едукативни камп за ученике и професоре.

Креативност и развој програмерских вјештина огледа се кроз такмичења у технолошким иновацијама. Представљање на такмичењима у овом занимању будућности - има посебан значај за ученике.

- Такмичење није превише захтјевно, више има креативни карактер. То свакако доприноси креативности ученика и развоју саме креативности - истиче Огњен Лазић, техничар мехатронике из Теслића.

Самостално усавршавање, тимски рад, прецизност, развијање предузетничког духа и критичког односа према раду – циљ је овог такмичења.

- Оно што је основни циљ овог пројекта је управо да се младим људима омогући да они и даље развијају своје компетенције управо у овом подручју науке и образовања - прича Милена Гњатовић Симатовић, програм менаџер Агенције за економски развој града “Преда-Приједор”.
У градској управи истичу велико задовоњство цијелим пројектом који су и они подржали.

- То су  већ цифре, скоро милион марака уложених у опремање кабинета и радионица, и заиста дјелује веома имресивно све. Видите дјецу која имају прилику да уче на најсавременијим технологијама - напомиње Мишо Рељић, савјетник градоначелника Града Приједора.  

Овогодишња манифестација је трећа која се организује у Приједору у оквиру пројекта “Почиње ново доба ”.