latinica  ћирилица
06/12/2018 |  15:49 | Аутор: РТС

Делегације Приштине и Албаније саботирале састанак ЦЕФТА

Привремене институције самоуправе у Приштини и делегација Албаније данас напустиле редован састанак Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини.

Упркос бројним тензијама у односима са Приштином, представници Владе Србије присуствовали су редовном састанку Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини како би још једном послали поруку мира и толеранције и показали добру вољу да на конструктиван начин покушају да преговарају и ријеше питање уведених такси од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, поштујући механизам и процедуре Цефта, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

"Упркос чињеници да предсједавајући састанком може бити искључиво УНМИК као предсједавајући Цефта споразума у 2018. години, а што је и у складу са међународним споразумима и резулуцијом СБ УН 1244, Србија је прихватила да састанак заједнички отворе УНМИК и Привремене институције самоуправе у Приштини, чиме смо још једном показали добру вољу да на миран начин и дијалогом ријешимо ово питање", наводи се у саопштењу.

Представник Србије је на почетку састанка још једном поновио да очекује да Приштина одмах повуче радикалне, незаконите и дискриминаторне мјере од 6. и 21. новембра, које директно крше Цефта споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању.

Одмах након излагања представника Владе Србије, састанак напуштају представници Привремених институција самоуправе у Приштини, након чега Унмик наставља да предсједава састанком, који потом напушта и делегација Албаније, чиме се губи кворум за наставак састанка.

"Напуштањем састанка, обје делегације су директно саботирале покушај да се мирним путем преговара о рјешењу проблема", наведено је у саопштењу.

Своју забринутост раније је исказао Специјални представник Генералног секретара УН и шеф Унмика Захир Танин који је рекао да тарифе Приштине представљају јасну повреду Цефта споразума и да би требало да буду повучене.

Он је тада позвао лидере свих страна да покажу већу уздржаност и избегну даљу провокацију која може угрозити изгледе за нормализацију односа или потенцијално ескалирати тензије.

Република Србија је поново показала конструктиван приступ, да се дијалогом и разговором и на миран начин ријеши овај проблем, али је наишла на опструкцију са друге стране.

Одмах након завршеног састанка, представници Републике Србије су због високих безбједносних ризика напустили Приштину у пратњи Унмика и Кфора и упутили се ка централној Србији.